A treia zi de cădere record a leului față de euro

Data actualizării: Data publicării:
bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935
FOTO: Shutterstock

A treia zi de cădere record a leului față de leu. Un euro a fost cotat la 4,6782 lei. 

UPDATE. Leul a continuat să scadă și vineri față de moneda europeană, euro ajungând la valoarea de 4,6782, în creștere cu 0,04% față de joi. Prima zi de apreciere din actuala serie a fost miercuri când moneda europeană s-a întărit cu 0,11% față de leu.

Moneda europeană s-a situat la închiderea ședinței BNR de joi la 4,6764 lei, în condițiile în care miercuri a încheiat ziua cu 4,6722 lei. Leul a scăzut vineri și față de dolar cu 0,03% coborând la 4.0586 lei la dolar SUA.

Recordul negativ va aduce un val de scumpiri pentru toate produsele aduse din Uniunea Europeană, dar şi pentru ratele şi chiriile plătite în euro. Inflația va crește, importurile devenind mai scumpe, însă vor fi încurajate exporturile.

Consilierul de strategie al BNR susţine totuşi că deprecierea monedei naţionale nu este atât de gravă. Adrian Vasilescu, consilier strategie: „Cursul a fost mai mare cu jumătate de ban. Daca luăm luna decembrie a anul trecut, o să vedem că a fost o situație în care leul s-a depreciat cu un ban și 40 de părți de ban. Au fost situații în care s-a depreciat cu 75 de părți de ban. Asta e o situație dramatică?”.

În același timp joi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a afirmat că devalorizarea leului este cauzată de jocul găsirii echilibrelor pe piața monetară și valutară, una dintre cauze fiind incertitudinile cauzate de politicie fiscale noi, aplicate de la data de 1 ianuarie.

Într-o postare de zilele trecute comunicatorii PSD au susținut că responsabilitatea cursului aparține BNR, cum Guvernul ar fi făcut tot ce îi stă în putință pentru a aduce în țară sume importante în euro, de genul investițiilor străine, fonduri europene, etc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri