A. Vasilescu, despre privatizarea companiilor de stat: Unele mirese nu au făcut partide bune. Cea mai câştigată a fost BCR

Data publicării:
cladire bcr

 

„În perioada 2004-2008 au intrat în România cam 20 miliarde euro în fiecare an. Sigur că banii ăştia au venit pe multiple căi. Au venit bani pentru privatizare, care e un fenomen cu care ne-am bătut noi în toţi anii ăştia de tranziţie. Eu cred că la această oră putem să discutăm despre privatizare în felul următor: miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune. Dar au fost şi unele care au făcut partide foarte bune, cum a fost BCR, mă gândesc la o bancă când am luat peste trei miliarde de euro”, a declarat Vasilescu vineri la o conferinţă organizată de Mediafax.

El a arătat că, din păcate, în multe cazuri de „măritiş” nu s-au realizat partide foarte bune.

„Dacă ar fi înviat Ceauşescu şi ar fi văzut că pentru dragul lui combinat de la Galaţi s-ar fi luat 300 milioane şi pentru BCR trei miliarde, ar fi murit pentru a doua oară”, a spus Vasilescu.

El a menţionat că, după perioada de boom, în care românii plecaţi în străinătate trimiteau în perioada de vârf, 2006-2007, câte 6-7 miliarde euro pe an, dintr-o dată „a căzut ghilotina”, iar fondurile care veneau de peste graniţe n-au mai intrat.

„România n-a avut decât o şansă în acel moment, să apeleze la împrumutătorii internaţionali. În condiţiile în care eram ţară membră a Uniunii Europene, nu mai puteam să apelăm la FMI direct ca înainte, de această dată relaţia a fost via UE şi contractul s-a făcut cu trei instituţii, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială”, a precizat Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri