Acordul politic pe tema Codului fiscal, primit cu răceală de BNR

Data publicării:
1280px-Banca Nationala a Romaniei wiki 20 08 2015

Consilierul de strategie al Băncii Naţionale atrage atenţia că economiile făcute în urma amânărilor stabilite ar putea fi prea mici pentru păstrarea echilibrului bugetar.

Adrian Vasilescu: Este oricum o variantă ceva mai prudentă. E nevoie să te uiţi, când analizezi deficitul, să te uiţi la o creştere economică. La o creştere economică de 4-5% cum spune ministrul de finanţe că vom avea anul viitor, nimeni nu-şi permite deficit la acelaşi nivel.

Consilierul guvernatorului BNR este însă mai tranşant: relaxarea fiscală este prea masivă şi prea devreme.

Când ai asemenea creşteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scăderii TVA nu are cum să le suplinească. Efectele vor fi aceleaşi: o reducere a credibilităţii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetară va avea de suferit. Într-un cuvânt, această relaxare e prea masivă şi prea devreme”, e de părere Lucian Croitoru.

Nici Consiliul Fiscal n-a primit prea bine deciziile liderilor politici.

Sunt 5,4 miliarde economisiţi faţă de proiectul iniţial, adică 0,7% din PIB. Adică, după calculele noastre, în loc de 3,2% deficit bugetar, o să avem probabil 2,5%. Asta în condiţiile în care s-ar aplica doar Codul Fiscal. (...) Dar a apărut o problema chiar mai gravă - partea de creşteri salariale. Aş spune că, la cum se prefigurează lucrurile acum, pe Codul Fiscal şi cu creşterile salariale, deficitul are mari şanse să sară de 4% din PIB în anul 2016. Nu va mai ajunge probabil la 5% din PIB”, a concluzionat Ionuţ Dumitru.

Această temere a Consiliului Fiscal s-a manifestat şi cu alte ocazii, atunci când anul trecut am redus CAS-ul cu cinci puncte procentuale, s-a estimat un impact bugetar pe 2015 de cinci miliarde, impactul a fost la final de 3,5 miliarde, mai mic decât cel estimat iniţial. Au fost efecte pozitive, contrar celor spuse de consiliu. La fel a fost şi în cazul TVA-ului de 9% de la 1 iunie, unde a fost o opinie nesigură din partea consiliului, la fel de nejustificată. Vedem clar după aplicarea acestei cote de 9% la TVA la produsele alimentare că lucrurile stau exact cum erau estimate, chiar şi mai bine”, a declarat Eugen Teodorovici într-o intervenție telefonică la Digi24.

Citiți și: Eugen Teodorovici: De la 1 octombrie, salariile din sectorul medical vor creşte cu 25% 

Victor Ponta: Cele patru puncte scăzute din TVA nu reprezintă o problemă pentru economie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri