Sari la conținut

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: O să încercăm o aroganţă, să listăm compania chiar şi în insolvenţă

 Hidroelectrica se află pentru a doua oară în insolvenţă, din februarie 2014. FOTO: Mediafax

"Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganţă: să listăm compania chiar şi în insolvenţă, dacă nu va ieşi până la anul, în mai. Şi urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni", a afirmat Remus Borza.

Listarea va avea loc prin lansarea la tranzacţionare a 15% din acţiuni.

Ministerul Economiei deţine 80% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) - restul de 20%.

În ceea ce priveşte rezultatele din primele cinci luni din acest an, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mult decât în perioada simiară din 2014. Producţia din primele cinci luni se ridică la 8,3 terawatt-oră, cu 1,1 terawatt-oră mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, afirmă administratorul judiciar al companiei.

"Din păcate, am intrat în secetă, într-un regim hidrologic şi fluviometric mai prost decât anul trecut, avem prognoze de hidraulicitate aferentă lunilor iunie, iulie, august care dau debite pe toate râurile inferioare, inclusiv pentru Dunăre, mai mici decât mediile multianuale. În ţară, sute de hectare sunt compromise din cauza secetei", a menţionat Remus Borza.

În următorii cinci ani, compania şi-a planificat un program de investiţii de 1,3 miliarde de euro, respectiv 280 milioane de euro pe an. Cea mai mare parte, de 450 milioane de euro, va merge în finalizarea unor investiţii privind punerea în funcţiune a unor capacităţi noi de producţie energie electrică, la Racoviţa, Bretea, Răstoliţa, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbeşti.

Planul de investiţii mai include alocarea a 300 milioane de euro în retehnologizările a patru hidrocentrale de mare capacitate, respectiv Stejaru, Vidraru, Râul Mare Retezat şi Mărişelu, precum şi în modernizări de hidroagregate. Alte 240 milioane de euro vor fi alocate pentru lucrări de mentenanţă cu capitalizare, iar cu 300 milioane de euro Hidroelectrica va cumpăra parcuri eoliene sau fotovoltaice.

"Negociem cu mai multe companii. Vom cumpăra un parc gata făcut. E posibil să îl avem până la sfârşitul anului", a spus Borza.

Administratorul judiciar a afirmat că Hidroelectrica s-a transformat din cea mai îndatorată companie din România, având de rambursat 1,2 miliarde euro în 2012, în cea mai profitabilă companie locală.

"Acum are mai puţin de 130 milioane de euro datorii. Pe 20 iunie se plăteşte ultima tranşă din planul de reorganizare, a 24-a. Practic, nivelul datoriilor va fi sub 110 milioane de euro şi reprezintă doar rate din linii de credit scadente în 2016-2017. În ultimele două exerciţii financiare anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, Hidroelectrica a consemnat rezultate negative, 170 milioane euro pierdere, pentru ca apoi, în 2013 şi 2014 să consemneze profit, un rezultat record de aproape 500 milioane de euro cumulat", a mai spus Borza.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Pe aceeași temă