AFACERE DE NIŞĂ. Vechile conace boiereşti se transformă în hoteluri şi restaurante

Data publicării:
27052013 M conace

Multe clădirile de genul conacelor s-au transformat în hoteluri elegante, unde turiştii îşi petrec vacanţa în luxul boierilor de altă dată. Încurajaţi de succesul investiţiilor, mulţi proprietari scot la vânzare astfel de case, cu preţuri care încep de la 300.000 de euro.

La doar câțiva kilometri de Iași există unul dintre puținele conace din România care a fost recondiționat. Clădirea construită în secolul al XIX-lea emană încă parfumul vremurilor de altă dată. Conacul a fost transformat de moștenitorii vechii familii boierești într-un loc în care nostalgicii își pot petrece concediul. Totul a fost refăcut până în cel mai mic detaliu. Cine vrea să fie oaspetele conacului, plătește 120 de euro pe noapte pentru o cameră.

„Am preluat niște ruine. Ce înseamnă ruine? Fiind lucrul cvasi nimănui, pentru că asta era ideea. Ușile se deschideau cu picioarele, în parchet se bătea linoleum și sobe sparte, uși deteriorate, ziduri stricate. Acoperișul rămasese”, explică Ioana Riscutia, moștenitoarea clădirii.

„Am dat jos aproape totul până la cărămidă, am căutat să găsim poze, puține am găsit. Au trebuit decorate camerele când s-a putut, aproximativ cum au fost decorate în epocă. Tot lemnul din conac, toate ușile, toate frontoanele, are cam 142 de ani lemnul”, spune Constantin Ștefănucă, administratorul conacului Polizu.

În Prahova, un alt vechi conac a fost scos la vânzare. Are 12 camere și a fost scos la vânzare în schimbul a 300.000 de euro. În preț intră și pădurea din apropiere care se întinde pe 44 de hectare.

„Clienți au fost care au apreciat mult zona în care se află acest conac, aerul curat, priveliștea, unii dintre ei gândindu-se chiar să își facă o pensiune, restaurant, se pot face multe”, explică Adrian Ilie, administrator.

Conacul are însă nevoie de investiții masive, mobilierul trebuie recondiționat, iar clădirea consolidată.

„Dacă ne referim la o consolidare, la finisaje, poate varia între 2,300 de mii până la 1,5 milioane”, este de părere Răzvan Pascu, analist imobiliar.

Cel mai ieftin conac poate fi cumpărat cu 300 de mii de euro, dar prețul poate depăși o jumătate de milion de euro dacă acesta este vândut împreună cu o cramă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri