AFACERE PĂGUBOASĂ. România cumpără gaze scumpe de la ruși și le vinde ieftin în Moldova

Data publicării:
gaze

Astfel, România ajunge să cumpere gaze scumpe de la ruşi pentru a le vinde ieftin în Republica Moldova. Este o afacere păguboasă pentru stat pe care o vor gira însă guvernanţii români prin începerea construcţiei la conducta care va transporta gaze pe sub Prut.

Exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa reţelelor de interconexiune a conductelor de gaze cu statele vecine.

Astfel, România a construit o conductă care o leagă de Ungaria şi una prin care poate exporta în Bulgaria, pe la Ruse. Acum, va începe şi construcţia conductei prin care basarabenii vor renunţa cu timpul la importurile din Rusia pentru a lua doar gaz românesc.

Când Moldova va cumpăra toate gazele din România, va face o economie de 100 de milioane de euro anual, pentru că gazul din Rusia îl importă cu 500 de dolari mia de metri cubi, iar cel românesc va fi mai ieftin cu cel puţin 50 de dolari mia de metri cubi. Problema va fi că, odată ajuns gazul la Ungheni, trebuie transportat prin reţeaua internă din Moldova, care este deţinută de Gazprom. O variantă ar fi prelungirea conductei româneşti până la Chişinău.

„Oricum, preţul de piaţă din România va fi atractiv pentru furnizorii de piaţă din Republica Moldova”, spunea Valeriu Lazăr, ministrul Energiei din Republica Moldova.

Cu alte cuvinte, România poate vinde jumătate din cantitatea importată din Rusia către vecinii din Moldova. Deşi va obţine un mic profit, ţara noastră va fi nevoită să îşi crească importurile de gaze ca să acopere cantităţile vândute Moldovei. În ciuda acestei situaţii, evident defavorabilă, autorităţile sunt liniştite.

„Punerea în funcțiune a rezervelor din Marea Neagră care ne vor transforma în net exportator nu ne va aduce prea mari deservicii”, declara Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

Tot în Moldova vom exporta şi 1.500 de Megawaţi oră de energie electrică, adică echivalentul producţiei celor două reactoare nucleare. Preţul se va situa sub 50 de dolari pentru fiecare megawat, sub nivelul de 64 de dolari la care importă Moldova din Ucraina.

În acest moment, România produce mai multã energie decât are nevoie din cauză că producția a crescut după instalarea turbinelor eoliene, iar industria nu mai consumă atât de multă electricitate, pentru că multe fabrici s-au închis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri