AFACEREA ROMPETROL. Victor Ponta: Obiectivul principal nu a fost de a obţine o sumă mare de bani

Data publicării:
rompetrol 2

Statul român va rămâne, în continuare, acţionar la Rompetrol Rafinare, cu aproximativ 18%, după ce anterior deţinea aproape 45% din companie. Practic, pentru un sfert din rafinărie primeşte 200 de milioane de dolari. Înţelegerea pe care a semnat-o cu oficialii grupului KazMunaiGaz este cea mai bună care se putea obţine, susţine premierul Victor Ponta, care vede partea plină a paharului. Pe lângă aceşti bani, kazahii au promis şi că vor investi un miliard de dolari în economia românească, în perioada următoare.

Obiectivul principal nu a fost de a obţine o sumă mare de bani. Am obţinut o sumă mai mare decât preţul acţiunilor la bursă, dar cel mai important lucru era să luăm o decizie să deblocăm un litigiu care exista din 2005, 2003, de 10 de ani să ne asigurăm că se continuă investiţia în rafinăria de la Năvodari”, a spus Victor Ponta.

Analiştii economici îl contrazic însă pe premier.

Statul român a făcut o afacere proastă în momentul în care a amânat plata unor datorii ale Rompetrol acum 8 - 9 ani şi acum este pus în situaţia să repare situaţia de atunci în care în locul creditorului, debitorul avea dreptul fie să restituie datoria, fie să convertească această datorie în acţiuni fără acordul creditorului”, a explicat Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării.

Autorităţile susţin că a fost singura soluţie pentru a pune capăt unui lung şir de procese cu societatea petrolieră, care s-au întins pe o perioadă de zece ani.

„Pentru cei care zic că trebuia să continuăm să ne judecăm, poate pune la dispoziţie domnul ministru cât încasăm la buget, taxe, accize, cât ar însemna să se închida Petromida, să mai facem un miliard de şomeri”, a declarat premierul.

Datoria istorică vine din 2003, când statul a împrumutat rafinăria deţinută pe atunci de Dinu Patriciu cu peste 600 de milioane de dolari. Datoria a fost ulterior transformată în acţiuni, iar statul a devenit acţionar semnificativ cu aproape 45%.

În 2007, când Dinu Patriciu a vândut rafinăria către KazmunaiGaz, s-a transferat şi datoria. Noii proprietari au mai plătit 71 de milioane dolari, bani care au intrat în conturile statului în urmă cu aprope trei ani.

În urma acestei afaceri paguba statului este de 333 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri