Afaceri pe linia de plutire. Estimările managerilor pentru perioada februarie - aprilie 

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu-2

 

Concluziile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Pentru unele activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei, respectiv fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +39%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea băuturilor (solduri conjuncturale +35%).

Preţurile produselor industriale şi numărul de salariaţi vor fi stabile.

Şi în construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +7%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%) şi o creştere uşoară a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +6%).

„În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţa de crşstere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creştere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativa stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +26%)", arată Institutul Naţional de Statistică.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte de asemenea un avans moderat în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Numărul de salariaţi şi preţurile vor stagna (sold conjunctural -3%, respectiv 0%).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri