Afacerile Lukoil în România

Data publicării:
rafinarie petrotel

Lukoil este a treia companie petrolieră din România, în acest moment. Grupul rus deține rafinăria Petrotel de la Ploieşti şi o reţea de peste 300 de benzinării. Toate asigură aproximativ 20% din necesarul de carburant al României.

Rafinăria Petrotel din Ploieşti, cumpărată în 1998 cu 53 de milioane de dolari, a devenit în timp cea mai complexă, cea mai moderna, dintre toate unităţile pe care le are Lukoil în toată lumea.

Cu toate acestea, Petrotel nu a avut niciodată profit, deşi are cifre de afaceri de peste un miliard de euro pe an. Mai mult, în ultimii ani au tot apărut speculaţii că rafinăria ar putea fi închisă. Asta şi pentru că, aproape de noi, în portul bulgar Burgas, Lukoil are o rafinărie de aproape de trei ori mai mare, care va fi extinsă şi mai mult. Și care, ar putea să alimenteze fără probleme și reţeaua de benzinării de la noi.

Pe lângă rafinărie şi benzinării, Lukoil a început să caute și petrol în România. Ruşii au concesionat 1.000 de kilometri pătraţi în largul Mării Negre. Iar până la sfârșitul acestui an vor fora și primele două sonde.

Anul trecut a venit în vizită şeful cel mare de la Moscova, Vagit Alekperov. După o vizită la Cotroceni şi la Palatul Victoria, preşedintele Lukoil a dat asigurări că ruşii nu vor pleca din ţară, că vor menţine rafinăria deschisă şi că vor continua programul de investiţii la noi în ţară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri