AGRICULTURĂ. Investiții mari, dar direcționate greșit

Data publicării:
30112012 20investitii 20agricutura-36128

Fermierii din Arad au înţeles că doar dacă se asociază pot negocia preţul mărfii vândute. Au accesat fonduri europene şi au luat şi un credit pentru a construi un depozit, în care să ţină produsele tot anul.

Hala din Curtici a fost construită din 2009, construcția a durat șase luni și a costat 800 de mii de euro. N-a fost însă suficient. Fermierii s-au lovit de o altă problemă, pe care nu au luat-o în calcul. Taxele necesare ca depozitul să funcționeze erau prea mari, iar accesul la magazine greoi, așa că produsele au fost vândute tot către intermediari.

Apare și concurența, TVA prea mare și nesusținerea financiară de la minister, plus concurența cu produse din afară”, a declarat Ioan Moţ, preşedintele grupului de producători Paradisul Legumelor din Arad.

Situația este asemănătoare în Galați și Brăila. O recunoaşte și ministrul Agriculturii care spune că fondurile europene au fost practic irosite.

S-au aprobat proiecte să fie făcute de cineva care a auzit că este o afacere bună, să faci depozite de legume fructe, dar nu avea nicio legătura cu segmentul, au făcut acest lucru, poate că fondurile nu au fost bine orientate”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Sunt însă și investiții bune

În ciuda acestor rezultate, şi anul acesta autorităţile au alocat 80 de milioane de euro din bani comunitari pentru ridicarea și amenajarea unor astfel de depozite.

Există şi situaţii în care investiţiile făcute în agricultură au avut rezultate. Paul Costea a folosit mare parte din banii câştigaţi anul trecut pentru a cumpara utilaje.

Media pe hectar a ieşit undeva la 2160, ţinând cont de o investiţie destul de mare de am obţinut producţia asta. Neavând o investiţie mai mare, aş fi scos undeva la 700 - 800 de kilograme la hectar”, a spus Paul Costea, un fermier din Buzău

În total, studiile arată că agricultura românească a atras investiţii de 3,5 miliarde de dolari în ultimii 8 ani, ceea ce ne plasează pe locul patru în Europa. Pe primul loc în clasament este Rusia.

Investiţii în agricultură

1. Rusia - 14 miliarde de dolari 2. Polonia - 4 miliarde de dolari 3. Marea Britanie - 4 miliarde de dolari 4. România - 3,4 miliarde de dolari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri