A fost avertizată România cu privire la pesta porcină? Dăncilă: Nu pot spune dacă e adevărat sau nu

Data publicării:
pesta procina

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat să spună dacă afirmațiile fostului premier Victor Ponta, potrivit căruia România ar fi fost avertizată încă din 2017 cu privire la răspândirea unui focar de pestă porcină, sunt adevărate sau nu. Premierul a declarat că România va primi o vizită din partea comisarului european pentru Agricultură și a promis că fermierii care au avut de suferit de pe urma pestei vor fi despăgubiți. 

- Veți vizita localitățile lovite de pestă?

Viorica Dăncilă: Pentru mine nu e importantă vizita. Dacă va fi necesar, merg. E important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective, să respectăm ce s-a stabilit la nivelul guvernului și e important să avem rectificarea bugetară pentru a despăgubi oamenii afectați. Pentru că tot ați adus în discuție acest subiect, mi-aș dori foarte mult ca în an centenar să nu mai profităm de necazul unor oameni și să nu mai facem subiect de dispută politică.

- Au fost luate măsuri?

Viorica Dăncilă: Da, au fost luate. În conferință, ministrul Agriculturii, preşedintele ANSVSA au fost explicat toți pașii. Uitați-vă și la celelalte țări. Din păcate, e un virus care nu are antidot și nu putem spune că de mâine eradicăm peste tot, doar că vom lua toate măsurile pentru a da un răspuns.

- Victor Ponta a declarat că se știa că va fi pestă, că România a fost avertizată. E adevărat?

Viorica Dăncilă: Nu pot spune dacă e adevărat sau nu. Se pot face foarte multe speculații. A arăta cu degetul și a face subiect politic este inoportun.

- Comisia Europeană spunea din 2017 că nu s-au luat măsuri.

Viorica Dăncilă: Am avut experți de la Comisia Europeană și în curând vom avea în România comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri