Afaceri românești îngropate. Abatoarele nu mai cumpără carne de porc de la fermele autohtone

Data publicării:
purcei

Se înmulţesc focarele de pestă porcină africană. Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunţat cazuri noi în mai multe judeţe printre care Tulcea sau Brăila. Avem în total peste 700 de focare în toată ţara. Iar lucrurile nu stau deloc bine. Boala atacă afacerile producătorilor şi procesatorilor. Fermierii se plâng că abatoarele nu mai cumpără deloc carne provenind din fermele de la noi. Totul în condiţiile în care acest sector este oricum deficitar - 60% din consum este asigurat din import.

Pesta porcină africană a avut o evoluţie rapidă în România în ultimul an. În zona de nord-vest sunt 35 de focare de pestă, iar în zona de sud peste 600. Au apărut noi focare în judeţul Ialomiţa în gospodăriile oamenilor - mai precis 27. Pe hartă urmează judeţul Constanţa cu 24 de focare în plus şi Brăila cu 5 focare noi, dintre care unul chiar în municipiu.

„Porcinele din gospodarie au fost eutanasiate și ingropate, a fost efectuată prima dezinfecție”, spune Lucica Geru, șef serviciu control DSV Brăila, precizând că în evidență mai sunt luate 250 de animale.

Acestea ar putea fi sacrificate preventiv, spun medicii veterinari.

Deja industria alimentară e tot mai grav zdruncinată, se plâng producătorii.

„Acum, când au simţit cuţitul la os, au găsit chestia: vom mânca numai porci din import. Nu ăsta-i dezastrul, dezastrul e că nu vom mai ieşi cu nimic în Comunitatea Europeană, acolo se vor pierde bani”, punctează Sorun Minea, președintele Romalimenta.

Şi asta în condiţiile în care doar anul trecut, România a importat carne de porc în valoare de 475 milioane de euro şi a exportat de 8,5 ori mai puţin, de circa 56 milioane de euro.

Carnea de porc conduce topul preferinţelor de consum.

Consumul de carne pe cap de locuitor ajunge la 60 de kilograme într-un singur an, iar jumătate reprezinta carnea de porc. Urmează carnea de pasăre cu 20 de kilograme pe cap de locuitor. Iar carnea de vită reprezintă doar 10 la suta din total.

Producătorii români spun că preţul la poarta fermei a coborât cu 17 procente, până 4,8 lei pe kilogram.  Dar acest lucru nu se simte şi în buzunarele clienţilor.

Import
carne de porc: 475 mil. euro

Export
carne de porc: 56 mil. euro

Preţul cărnii de porc: la ferme a scăzut cu 17%

Ioan Ladoşi - preşedintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: „Fermierii noştri au mari probleme în a-şi desface marfa, sunt la discreţia abatoarelor din zonă. Sunt blocaţi, asta este marea tragedie. De Crăciun o să cumpere ţăranul carne de porc din supermarket”.

Deocamdată, unii procesatori au reluat producţia cu materie primă din import, din Austria sau din Germania.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri