Birocraţia, dușmanul produselor tradiționale

Data publicării:
produse

Reprezentanții Ministerului Agriculturii bat din poartă în poartă ca să-i convingă pe micii producători locali să investească pentru a obţine marca de „produs tradiţional”. Deşi sunt conştienţi că ulterior şi-ar putea vinde mai scump munca, oamenii sunt sceptici, în special din cauza birocraţiei. În judeţul Gorj, de exemplu, nu există niciun produs tradiţional atestat.

Doar 500 de produse atestate tradiţional există în România, în contextul în care alte ţări europene au cu zecile de mii. Ministerul Agriculturii încearcă să-i convingă pe producători de avantajele etichetei pe care scrie „produs tradiţional”. Fie că vorbim de ţuică, zacuscă, dulceaţă sau pâine, orăşenii caută produse autentice şi mulţi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ceva de mai bună calitate.

Ionuţ Diaconeasa, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Colegii identifică produsele cu potenţial, producători care isi doresc, aşa am făcut în fiecare judeţ şi am încheiat prin a avea demersuri, cereri pentru atestare de produse.

Primarii, dar şi producătorii spun că individual le e greu să lupte cu birocraţia, de aceea mulţi preferă să se organizeze în asociaţii.

Gheorghe Epure, primar Polovragi: Mi se pare o cale foarte lungă şi chiar anevoioasă ar da mult mai bine sa fim uniti.

În România sunt 553 de produse atestate tradiţional. Le numeri pe degete pe cele care au obţinut certificare europeană.

Ionuţ Diaconeasa, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Avem patru produse românesti certificate conform schemelor europene de calitate, mai avem trei pe circuit european, preluam documentaţii.

Mihaela Mitu, consilier Direcţia Generală de Industrii Alimentare:Eticheta de produs tradiţional conferă garanţia şi siguranţa calităţii acelui produs, acel produs este sigur farbricat in condiţii igienice.

Producătorii care vor să obţină eticheta de produs tradiţional trebuie să depună o cerere la Direcţia Agricolă judeţeană, să aştepte ca inspectorii să verifice întreg procesul de producţie, apoi să trimită toată documentaţia la Ministerul Agriculturii.

În ţară, cele mai multe produse astestate tradiţional sunt la Braşov - 163.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri