CE a avertizat România de pesta porcină africană în februarie 2017. ANSVSA a redus măsurile, în loc să le înăsprească

Data actualizării: Data publicării:
porci_shutterstock_519329620
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să întețească măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus. Pagubele produse de incompetența conducerii ANSVSA sunt estimate la peste 3 miliarde de euro.

Reprezentanții Comisiei Europene îl contrazic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat ieri că autoritățile române au luat toate măsurile pentru combaterea Pestei Porcine Africane.

„Preşedintele României a spus că autorităţile îşi demonstrează incompetenţa de săptămâni bune...

Nu! Eu nu pot să-mi demonstrez incompetența și eu sunt autoritate! Și cu forța faptelor îmi demonstrez competența și acțiunea în domeniu, e adevărat că amplitudinea bolii e extraodinară, a înfrânt și Rusia, și Ucraina, a înfrânt și alte state dar au reușit să treacă peste momentul emoțional de început”, a spus Petre Daea, miercuri.

Digi24 a intrat în posesia unui raport de control efectuat în ianuarie-februarie 2017, de către Comisia Europeană prin Direcția Generală de Sănătate și Siguranța Alimentară, în care autoritățile române au fost avertizate cu 16 luni înainte de izbucnirea pestei porcine africane că nu iau măsuri concrete pentru prevenirea acestei boli.

Avertismentul Comisiei Europene, februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale. Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.”

Reprezentanții ANSVSA nu au ținut cont de recomandările reprezentaților Comisiei Europene şi toate prezicerile experților s-au adeverit la începutul acestei veri, când primii porci domestici au luat pesta porcină africană de la porcii mistreți veniți din Ucraina.

În loc să înnăsprească măsurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis să le reducă chiar și pe cele impuse înainte de controlul experților de la Comisia Europeană. Până în 2017, medicii veterinari controlau de două ori pe an porcii din gospodării.

În 2017, s-a făcut un singur examen clinic. Anul acesta, deși am făcut numeroase demersuri la președintele Autorității, apoi chiar la premier, și la domnul Tudose, și la doamna Dăncilă, ni s-a spus că examenul clinic va fi făcut doar în toamnă. N-am primit o explicație plauzibilă. Noi am bănuit că e vorba de sumele ce trebuiau plătite medicilor veterinari. Un asemenea examen ar fi costat 6 milioane de euro”, spune Adrian Oros, deputat PNL în Comisia pentru Agricultură.

Deputatul Adrian Oros este la bază medic veterinar. Ca vicepreșdinte al Comisiei pentru Agricultură spune că a informat autoritățile de pericolul iminent al izbucnirii peste porcine în România. Lipsa măsurilor concrete a produs României o pagubă imensă.

Reporter: La cât estimați pierderile României cauzate de pesta porcină?

Adrian Oros: Estimarea noastră este la 3-4 miliarde de euro.

Pasivitatea autorităților s-a văzut și în teritoriu.

Dumitru Lazăr, comuna Somova, Tulcea: „Greșeala este a lor. Greșeala este a Direcției Sanitar-Veterinare. N-au luat măsuri de acum 2-3 ani. Ucraina i-a împușcat, i-a alungat și au fugit la noi porcii. Ce face statul ăsta? Nimic nu face.”

Cristu Caracostea, Palazu mic, Constanța: „Guvernul României nu s-a implicat cu nimic. Problema nu este pentru astăzi, că au murit porcii, că ni-i i-au luat, că ne dau banii pe ei. Problema este pentru viitor, că microbul va rămâne aici și în satele alăturate. Asta e toată treaba. S-audă ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea! Bătaie de joc, domnule ministru! E mai mare rușinea!”

În România există 600.000 de gospodării în care sunt crescuţi peste 1,4 milioane de porci.

Citiți și

Mistreț cu pestă porcină, plimbat între județe. Veterinar: E împotriva tuturor normelor existente

Oamenii acuză autoritățile că n-au prezentat dovezi când le-au luat porcii: Au lăsat lumea muritoare de foame

Tot ce trebuie să știi despre pesta porcină

Cioloș critică guvernul Dăncilă: Salamul și ceafa de porc vor fi ca în comunism, din soia

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri