Cine sunt cei mai mari proprietari străini de terenuri

Data publicării:
Farmers Association To Announce Grain Harvest Results
Foto: Gulliver/ GettyImages

Ministerul Agriculturii vrea să înăsprească legea privind vânzarea terenurilor agricole după ce a constatat că străinii cumpără tot mai mult pământ românesc. În acest moment, între 40% şi 70% din suprafaţa arabilă ar fi deja în posesia lor, arată studiile.

Cei mai mari proprietari sunt italienii. Ei lucrează 23% din terenul arabil. Urmează nemții și arabii. Ultimii dețin 10% din suprafața agricolă.

În total, străinii exploatează 70% din terenul românesc. O altă statistică europeană arată că doar 40% din teren ar fi în posesia acestora.

O suprafață de patru ori mai mică apare în datele oficiale de la Ministerul Agriculturii. În topul firmelor care dețin suprafete generoase regăsim firma libaneza Maria Group - cu 65.000 de hectare.

Northbridge, o firmă cu acționariat norvegian, deține 40.000 de hectare în total, în Timiș și în Botoșani.

Dupa ce România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, fermierii români s-au plâns că nu pot fi competitivi în raport cu agricultorii străini care iau credite la costuri mici din afară.

Ministerul Agriculturii vrea să schimbe acum legea privind vânzarea terenurilor agricole. Persoanele fizice ar putea cumpăra maximum 150 de hectare. Suprafaţa ar creşte de zece ori în cazul firmelor, după un model preluat din Ungaria.

Oficialii vor impune şi alte criterii pentru ca străinii să poată cumpăra teren - să aibă experienţă de cinci ani în domeniu.

Străinii din agricultura românească lucrează 70% din teren

italieni: 23%

germani: 15%

arabi: 10%

unguri: 8%

spanioli: 6%

austrieci: 6%

danezi: 4%

Firmele străine din agricultură

Maria Group: 65.000 de hectare

Bardeau Holding: 21.000 de hectare

Northbridge: 40.000 de hectare

Condiţii pentru cumpărarea terenurilor:

experienţă de 5 ani în domeniu

75% din activitate să fie în agricultura

cetăţenie pentru străinii din ţările terţe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri