Cum a afectat pesta porcină piața autohtonă a cărnii

Data actualizării: Data publicării:
carne

Piaţa autohtonă a cărnii se zbate între producţia locală şi importurile în creştere. Cu o valoare de aproape 3 miliarde de euro, piaţa locală înseamnă atât ferme integrate, dar şi importuri de materie primă, de la carne de porc până la pasăre şi vită. Asta în condiţiile în care, anul acesta, epidemia de pestă porcină a provocat schimbări majore. Unii procesatori şi comercianţi cumpără mai multă carne din comunitate. În condiţiile în care oricum aduceam în proporţie de peste 50 la sută carne de porc de peste graniţă.

Românii mănâncă în fiecare an cu 10 kilograme de carne mai puţin faţă de media europeană. Consumul de carne pe cap de locuitor ajunge la 60 de kilograme într-un singur an, iar jumătate reprezintă carnea de porc. Urmează carnea de pasăre cu 20 de kilograme pe cap de locuitor. Iar carnea de vită reprezintă doar 10 la sută din total.

Asta deşi în fermele de la noi s-au obţinut 1,2 milioane de tone de carne, dintre care 600.000 de tone au fost de pasăre. Se adaugă şi consumul din gospodărille proprii, mai ales în cazul cărnii de porc. Un sector care a trecut prin cele mai grele momente anul acesta din cauza pestei porcine africane. Au fost ucişi din ferme şi gospodării peste 100.000 de porci, iar numărul focarelor a ajuns la 677. Unul dintre cei mai mari producători de porci şi produse procesate va reporni acum activitatea cu materie primă din Austria. Ceea ce înseamnă că va creşte cu mult importul într-un sector acoperit şi acum în proporţie de 50 la sută de peste graniţă şi care este pe primul loc în topul importurilor de alimente. Situaţia este diferită în cazul cărnii de pasăre...

Florin Apoltan, director firmă Industria avicolă Bacău: O fermă cu o capacitate de 350 – 380.000 de capete, la o greutate de 1,5 kg. Îl producem de la vârsta de o zi ca părinte, de la fermele proprii, suntem integraţi la nivel de producţie.

Grigore Horo, preşedinte firmă avicolă Bacău: În funcție de tradiție, de exemplu în Germania se consumă porc și vită, în SUA, Canada se consumă mai mult pui decât media pe plan mondial, în România consumul de carne de pui a crescut mult după anii '70. De ce este preferată carnea de pui pentru că este o carne mai ieftină, costul de obținere a unui kilogram de carne de pui este mai mic decât la celelalte categorii, porc, vită.

Cantităţile importate sunt de două mai mari decât cele exportate, dar valoarea mărfii trimise peste graniţă este net superioară celei care intră în ţară.

Grigore Horoi, preşedinte firmă avicolă jud. Bacău: Probabil carne separată mecanic pulpe care dincolo de graniţele României sunt percepute ca produse inferioare, la noi se consumă pulpa şi importăm piept.

Iar în unele cazuri preparatele de pe piaţă sunt încărcate de substanţe chimice periculoase.

Marius Tudosiei, realizator "Sănătatea în Bucate": Suntem obișnuiti cu mirosul acela care vine bine și de la carne, dar și de la celalalte ingrediente, scuza lor că așa ar crește - adăugând conservanți, nitriți, ar crește termenul de valabilitate. Nu cred că bucata asta de carne ar trebui să reziste pe raft 200 de zile. Dacă o să te uiți, culoarea nu e una fabuloasă, nu e cea rozalie pe care ne-am obișnuit să o vedem în toate produsele.

România a importat aproape de trei ori mai multă carne faţă de cât a exportat în 2016, arată datele statistice.

Valoarea totală a a produselor aduse din străinătate a fost de 643 milioane de euro, în timp ce exporturile de carne au însumat 236 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri