Cum a ajuns România să aibă un deficit uriaş pe piaţa alimentelor

Data publicării:
Processed Meats Declared Carcinogenic In New World Health Organization Report
MIAMI, FL - OCTOBER 26: Processed meats are displayed in a grocery store on October 26, 2015 in Miami, Florida. A report released today by the World Health Organisation's International Agency for Research on Cancer announced that eating processed meat can lead to colorectal cancer in humans even as it remains a small chance but rises with the amount consumed. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Importurile de alimente ale României au depăşit exporturile cu peste 660 de milioane de euro în prima jumătate a acestui an. Deficitul comercial pe piaţa alimentară a fost în primul semestru de de 7 ori mai mare decât cel înregistrat pe întreaga durată a anului trecut. Scăderea taxei pe valoare adăugată şi creşterea consumului a dus la un salt destul de mare al importului de mâncare. Pe de alta, România este unul dintre cei mai mari producători mondiali de porumb, însă precedenta recoltă a fost foarte slabă ceea ce s-a văzut mult în valoarea exporturilor de alimente ale României.

Reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente de la 24% la 9% în vara anului trecut şi-a făcut simţite efectele şi anul acesta. În primul semestru importurile de alimente au crescut cu peste 12% şi au ajuns la 2,9 miliarde de euro arată o analiză publicată de Ministerul Agriculturii. În schimb, exporturile de alimente au scăzut cu aproape 5% până la 2,3 miliarde de euro. România a ajuns să aibă astfel un deficit comercial uriaş pe piaţa alimentelor, de 664 de milioane de euro în prima jumătate a anului.

Este de peste 7 ori mai mare decât deficitul de 89 de milioane de euro înregistrat pe întreaga durată a anului trecut. Asta după ce în 2014 ţara noastră a avut un excedent de jumătate de miliard de euro pe piaţa alimentelor şi de 300 de milioane de euro în 2013.

Anul acesta însă, două dintre produsele importante de export ale României au avut probleme.

În prima jumatate a acestui an exporturile de porumb ale ţării noastre au scăzut cu aproape 260 de milioane de euro. De vină pentru livrările mici de anul acesta este recolta foarte slabă de anul trecut. Fermierii români au adunat doar 8,9 milioane de tone de porumb, în scadere cu 26% faţă de 2014. O problemă mare a fost şi la floarea soarelui. După ce anul trecut recolta a scăzut cu 19%, exporturile de ulei s-au diminuat anul acesta cu peste 40 de milioane de euro.

O situaţie mai bună are grâul. Cantitatea livrată peste hotare în prima jumătate a anului a crescut cu 88% şi a ajuns la 2,4 milioane de tone. Însă valoarea exporturilor a crescut cu doar 56% până la aproape 422 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că România a vândut grâu mai mult dar mai ieftin. Aşa se întâmplăa mereu când recoltele sunt bune, iar anul acesta sunt şi mai bune.

În ceea ce priveşte alimentele aduse de peste hotare, pe primul loc în prima jumptate a anului a fost carnea de porc. Au intrat în ţară peste 83 de mii de tone de carne de porc în valoare de aproape 130 de milioane de euro. Este şi un efect al embargoului rusesc ce i-a forţat pe fermierii europeni să găsească noi pieţe. România a fost una dintre ele.

Embargoul rusesc a fost pus şi pe alimentele româneşti. Chiar şi aşa, pe piaţa alimentară internaţională ţara noastră a reuşit să aibă un excedent de peste 400 de milioane de euro în comerţul cu ţările din afara Uniunii Europene. Exporturile de mâncare românească în afara UE au fost de aproape două ori mai mari decât importurile extracomunitare. În schimb, în comerţul cu alimente din interiorul Uniunii Europene, România a avut un deficit de peste un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri