Primarii refuză cadastrul pe banii statului. Ilegalitățile ar fi scoase la iveală

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
cadastru-terenuri

În pofida importanței cruciale pe care o are realizarea cadastrului integrat pentru proprietarii, vânzătorii sau cumpărătorii unui imobil, fie teren, fie casă, mai puțin de jumătate din primăriile din România sunt interesate să facă aceste operațiuni.

Primăriile primesc toți banii necesari operațiunilor de cadastru integrat însă în județe mari, precum Ilfov, Brașov sau Cluj, cu greu poate fi găsită vreo localitate care să ceară banii gratuiți de la buget. Primarii se tem că acest cadastru integrat va scoate la iveală operațiunile imobiliare efectuate mai puțin legal.

Operațiunile de realizare a cadastrului integrat la nivelul întregii țări se derulează greoi, pe fondul unui dezinteres total al majorității primăriilor din România față de această oportunitate. Aceasta în pofida faptului că, fără realizarea cadastrului integrat, nu se poate elibera autorizația de construire a unei case, a unui drum, a unei instalații de apă sau de electricitate.

Ordinul 700 al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) din 2014 spune că orice documentație cadastrală, necesară pentru o carte funciară, pentru dosarul unei Autorizații de Construire (AC), nu se vizează de oficiile județene decât are în spate cadastru făcut în sistem integrat. Actualele lucrări de cadastru, realizate în vechiul sistem, trebuie refăcute în noul sistem. Tarifele nu sunt mici. Operațiunea de realizare a sistemului integrat de cadastru pentru un imobil scoate cu ușurință din buzunarul titularului peste 1.000 de lei.

Un cadastru lăsat la voia primarilor

Pentru a ușura derularea operațiunilor de înregistrare sistematică, în 2014 ANCPI a dispus descentralizarea operațiunilor de realizare a cadastrare. Mai precis s-a decis ca în loc ca ANCPI să caute firme specializate care să facă aceste operațiuni, Agenția va aloca banii necesari Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) pe baza solicitărilor primite de la acestea. S-a stabilit că prioritare sunt cererile venite pentru cadastrul terenului agricol (aceasta deoarece fără acest cadastru România nu va mai primi subvenții agricole de la UE), de la unitățile pe al căror teritoriu trec proiecte de dezvoltare naționale și cererile venite din partea comunităților sărace.

Cum se finanțează lucrările

Banii nu s-ar spune că lipsesc. Operațiunile sunt finanțabile inclusiv prin fonduri europene. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost instituită Axa prioritară 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru și cartea funciară, ce are ca obiectiv înregistrarea sistematică cu fonduri europene a imobilelor în 793 de comune.

”Printr-o procedură simplificată, orice primărie din ţară poate primi, în acest an, la cerere, 150.000 de lei, bani din veniturile proprii ale ANCPI, pentru înregistrarea imobilelor pe sectoare cadastrale, prioritate având terenurile agricole. În 2017, ANCPI şi-a propus să încheie peste 2.000 de contracte de finanţare cu primăriile şi să înregistreze gratuit pentru cetăţeni cel puţin un milion de imobile prin procesul de înregistrare sistematică. ANCPI dispune de banii necesari pentru a înregistra gratuit, numai în acest an, şapte milioane de imobile”, spune Agenția.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg

În practică sistemul nu funcționează sau funcționează prea prost. Nefiind presați de nimeni să facă acest cadastru, prea puțini primari se arată dispuși să își bată capul cu licitațiile de selecție a firmelor care să realizeze facă cadastrul.

Deși par mulți, banii pot fi în realitate prea puțin la tarifele piperate practicate de firmele cadastru. Neoficial se vorbește chiar că mulți primari se tem de acest cadastru integrat, informatizat, care, spre deosebire de cel clasic, ar scoate la iveală toate neregulile făcute privind împroprietăririle sau suprapunerile de terenuri.

Doar 1.300 de primării, adică 44% din cele 2.949 de primării eligibile, au solicitat finanţare de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), de la sfârşitul lunii mai şi până pe 5 iulie, pentru realizarea cadastrului, reiese din datele transmise de ANCPI, la solicitarea News.ro.

Cele mai multe contracte de finanţare au fost încheiate în Botoşani- 75 de contracte, Neamţ- 72, Iaşi - 67, Suceava - 61, Cluj - 60, Teleorman - 59.

La polul opus se află Ilfov, care nu a încheiat niciun contract, şi Călăraşi, unde s-a încheiat doar un contract. Restul de 1.649 de primării mai au 19 zile să solicite finanţare pentru cadastru de la ANCPI în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF).

Termenul limită până la care se pot încheia contractele de finanţare între primării şi oficiile judeţene de cadastru şi publicitate imobiliară este 24 iulie. Printr-o procedură simplificată, orice primărie din ţară poate primi, în acest an, la cerere, 150.000 de lei, bani din veniturile proprii ale ANCPI, pentru înregistrarea imobilelor pe sectoare cadastrale, prioritate având terenurile agricole.

Chestionat asupra dezinteresului primăriilor față de oportunitatea finanțărilor operațiunilor de cadastru, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, invocă mai multe cauze posibile. O cauză este aceea că suma primită în medie pentru cadastrul integrat de către o firmă, respectiv 60 de lei pe hectar, este mică, spune el. Într-un județ nu sunt multe firme care să facă lucrările de cadastru și au existat chiar neclarități privind delimitarea unor terenuri care au împiedicat realizarea cadastrului integrat, spune el.

Planuri mari, realizări modeste

În 2017, ANCPI şi-a propus să încheie peste 2.000 de contracte de finanţare cu primăriile şi să înregistreze gratuit pentru cetăţeni cel puţin un milion de imobile prin procesul de înregistrare sistematică.

ANCPI dispune de banii necesari pentru a înregistra gratuit, numai în acest an, şapte milioane de imobile. Anul trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii. Oferta nu are însă cerere din partea multor județe, iar primarii nu pot fi forțați să facă lucrări de cadastru împotriva voinței lor. Braşovul şi Clujul sunt judeţele în care primarii nu au fost interesaţi, anul trecut, să facă acte gratuite cetăţenilor prin PNCCF.

Numărul imobilelor gestionate de sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară, la data de 5 iulie 2017 este de 9,87 milioane, reprezentând 24,69% din 40 de milioane, numărul total estimat de imobile din România.

Potrivit ANCPI, din anul 2015, când a început înregistrarea gratuită, prin PNCCF, a fost înregistrat cel mai mare număr de imobile. Numai între 2016-2017 au fost înregistrate, în 36 de judeţe, peste 360.000 de imobile cu bani de la agenţie.

Obiectivul principal al PNCCF 2015-2023 este înregistrarea tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri