După Erdogan, și Daea vrea magazine de stat pentru alimente, ca să concureze supermarketurile care „falsifică” prețurile

Data actualizării: Data publicării:
coada la carne

Scumpirea alimentelor a înghiţit toată creşterea de venituri a românilor din ultimii ani. Prețurile produselor sunt mari, dar nu există o explicație oficială. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunțat că se dorește să reînființeze Alimentara și Aprozarul, cunoscutele magazine comuniste de stat în care se vindeau produse alimentare. Asta pentru a face concurență marilor lanțuri de supermarketuri unde prețurile alimentelor sunt „falsificate”, potrivit lui Daea.

Petre Daea, a adus din nou în atenţie problema magazinelor de stat, în care s-ar vinde produse exclusiv româneşti, scrie Adevărul.ro. În acest sens, ministrul Agriculturii a înființat în ianuarie Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea.

Guvernul își propune ca prin compania nou-înființată să investească o sută de milioane de euro și să creeze o reţea naţională de magazine unde prețurile pot fi controlate.

De asemenea, spune ministrul Agriculturii, fermierii vor fi ajutați de stat să își comercializeze produsele.

Ideea nu este nouă. În Turcia, cu două luni înainte de alegerile locale, președintele Recep Erogan, care a concentrat toată puterea în mâinile sale, dar şi responsabilitatea pentru situaţia economică, se războieşte cu angrosiştii. Nici nu vrea să audă că preţurile au crescut din cauza recoltelor proaste. E convins că motivul este unul politic.

„Dacă-şi închipuie unii că sunt mai puternici decât statul, ar trebui să ştie că-i vom aranja pe cei care terorizează pieţele, aşa cum am rezolvat şi cu teroriştii din peşterile munţilor”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Astfel, în Turcia au fost înființate piețe de stat, unde se vând produse mai ieftine. Pe principiul să ajungă la toată lumea, din aceste pieţe deschise la ordinul Guvernului în toate oraşele, nu poţi cumpăra, de exemplu, mai mult de trei kilograme de cartofi o dată. Deşi sunt mulţumiţi de soluţia găsită de Guvern, oamenii nu-şi fac iluzii. Știu că reducerile nu vor dura mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri