Ministrul Agriculturii, confuz: Sper ca în 31 martie să avem numai situații neclare

Data publicării:
petre daea crop agerpres

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, în debutul şedinţei Executivului, că subvenţiile din agricultură se vor acorda mai repede anul acesta, respectiv până la 31 martie. El a stârnit amuzamentul membrilor Guvernului după ce a făcut o afirmaţie confuză privind subvenţiile, declarând că speră că ”în 31 martie să avem numai situaţii neclare”.

petre daea crop agerpres
FOTO: Agerpres

”Primul obiectiv al programului de guvernare în agricultură este şi va rămâne acordarea la timp a subvenţiilor pentru fermieri. Am elaborat şi aprobat toate actele normative necesare, am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvenţiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren, am operaţionalizat sistemul de prelucrare şi procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanţelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere, al Agriculturii şi Finanţelor. Aşa se face că, pentru prima data în România, acordăm subvenţiile începând cu data de 23 februarie anul acesta”, a afirmat Daea, citat de News.ro.

El a precizat că din totalul de 681.000 de fermieri, până la această dată s-au procesat acte pentru 481.814 de fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48,14 milioane euro.

Totodată, ministrul a anunţat că în data de 10 martie începe acordarea subvenţiilor şi pentru zootehnie.

Ministrul a ţinut să sublinieze că subvenţiile către sectorul agricol, pe care Guvernul Cioloş le-a acordat anul trecut în vară, vor fi plătite anul acesta, în cea mai mare parte, până la finalul lunii martie.

Afirmaţia lui a fost însă confuză şi premierul Sorin Grindeanu a simţit nevoia să intervină pentru clarificări, afirmaţie care de altfel a stârnit amuzamentul membrilor Executivului.

Discuţia din şedinţa de Guvern, potrivit guv.ro:

"Sorin Grindeanu: Dle ministru, la 31 martie ce se întâmplă?

Petre Daea: Dle prim-ministru pentru mine ziua este exactă, sarcina de asemenea. Sper ca în 31 martie să avem numai situații neclare privind legătura între sistem, sistemul de aplicare, și situațiile concrete pentru fermierii din România. 

Sorin Grindeanu: Adică lucruri puține.

Petre Daea: Foarte puține.

Sorin Grindeanu: Dacă sistemul lucrează așa cum ați spus dvs, mă aștept să fie foarte puține. 

Petre Daea: Așa consider și eu și asigur Guvernul României că în acest proces de plată de verificare sunt o serie întreagă de calcule, pentru că România, agricultura țării românești, distribuie 89 de forme de sprijin. Este o muncă extraordinară, cu o aplicație bine pusă la punct, și când am spus că în sistem pot apărea unele sincope m-am gândit la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregătit, și nu am nicio îndoială că el nu ne va răspunde vizavi de interesul pe care îl avem și noi și Guvernul României. Avem toți banii, dle prim-ministru. Ne-ați pus banii în buget, este păcat să nu îi dăm la timp".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri