Nimic bun pentru viitorul pâinii, la nivel mondial

Data publicării:
paine la brutarie
În anul în care în România se estimează o producție record de cereale, românii plătesc mai mult pentru pâine. Foto: Guliver/Gettyimages

Se anunţă un viitor apropiat cu pâine mai scumpă. Sunt toate ingredientele pentru preţuri mai mari. Sau mai degrabă e lipsă de ingrediente. Sunt rezerve uriaşe de grâu la nivel mondial, însă lipseşte cel bun, de panificaţie. E un deficit pe segmentul calitativ. Şi acesta poate fi începutul pantei ascendente. Preţul la grâu a tot scăzut de vreo patru ani, am avut o pantă descendentă în grafice, până acolo încât unii fermieri au renunţat la cultură. Combinat şi cu seceta iese o intrare pe drumul invers.

E perioadă de recoltare a grâului iar în pieţe se conturează un deficit de grâu cu conținut ridicat de proteine, cel folosit în panificaţie pentru a obţine produse de calitate.

La nivel mondial există o supraofertă. Estimările arată că stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260 milioane tone. Însă e de calitate scăzută.

Traderii în acest moment nu ştiu de fapt care este oferta de produs important pentru consumul uman, grâu cu un conţinut de proteine de cel puţin 12%.

Datele consultate de Reuters arată că producţia de grâu de primăvară din Statele Unite, de cea mai bună calitate, ar fi cea mai mică de după 2002. Suprafețele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza prețurilor mici din anii precedenți, care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culturi precum soia sau porumb.

E o combinaţie de factori care a făcut ca preţul pe bursă a grâului de înaltă calitate să se ducă la 290 de dolari pe tonă, cu peste 40% peste cel obişnuit.

Peste toate acestea se adaugă seceta care afectează producţia. E un fenomen extins în Statele Unite, Canada, Australia şi sudul Europei.

E o situţie care poate părea externă României, însă într-o economie globală totul este interconectat. Din cauza secetei, ţările importatoare din Asia şi Africa se vor orienta către producătorii din zona Marii Negre, inclusiv România.

Producţia autohtonă din acest an va fi în scădere, după recordul de 8,4 milioane de tone de anul trecut. Şi ea vine din reducerea suprafeţelor cultivate. Estimările Comisiei Europene arătau că suprafaţa cu grâu s-au redus în acest an agricol cu 20%. Statisticile patronatelor locale susţin că ar fi vorba totuşi de o scădere mai mică, de sub 10%. Şi în cazul României, cauza a fost reorientarea fermierilor către alte culturi, după patru ani de preţuri mici la grâu.

Lumea în ansamblul său pare să iasă din perioada unor cotaţii mici la mâncare. Indicele alimentar la Naţiunilor Unite a fost în creştere în acest an. În iunie marca o creştere de 7% faţă de aceiaşi lună din anul precedent. Iar una dintre principalele cauze ale creşterii a fost scumpirea grâului de panificaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri