Oaia rămâne o statuie vie... ...adică fără cumpărători

Data actualizării: Data publicării:
oi cioban shutterstock
FOTO: Shutterstoc

Campania "Alege oaia" nu şi-a atins scopul. Oaia rămâne, cum ar zice Petre Daea, o statuie vie...adică fără cumpărători.

Crescătorii de ovine se plâng că marfa e prea ieftină, iar la export nu prea au pieţe de desfacere. Mai ales acum, după alerta care anunţă pesta micilor rumegătoare. Ca să se salveze de la faliment, oierii vor să încheie noi contracte cu statele arabe. Până atunci, se mulţumesc cu subvenţiile de la centru. Ministrul Agriculturii promite că banii vor veni de la 1 noiembrie.

În afară de piaţa locală, Iordania este principala piață de desfacere pentru oile românești. Dar nu e suficient pentru ciobani ca să obţină profit.

Prețul unui kilogram de carne de miel este 5 lei, în condițiile în care crescătorii plătesc aproape dublu pentru producţie.

Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea: „Vom face niște deplasări în anumite țări arabe, Siria, Tunisia, Algeria, chiar Turcia, ca să putem, în urma vizitei, chiar și firme din Dubai și Abu Dhabi, vom pleca la alți clienți să deschidem mai multe piețe”.

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit la Constanța cu crescători de oi din toată țara și le-a dat asigurări că îi va sprijini.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Din discuțiile la telefon pe care le-am avut azi cu un crescător, întrebându-mă când vin subvențiile pentru crescătorii de ovine și caprine și am spus-o clar, de la 1 noiembrie”.

La Oieria Palas, ministrul Agriculturii a discutat cu specialiștii despre rasele deja celebre.

Cea mai nouă rasă la care cercetătorii lucrează din 1972 se numește Prolific şi este realizată din încrucişarea a nu mai puțin de 4 rase. Principalele calităţi ale acestor mioare: au mai mulţi urmaşi decât cele clasice şi o carne perfectă pentru pastramă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri