Gălbenuș de ou contaminat cu insecticid, depistat în România

Data actualizării: Data publicării:
oua getty

O tonă de gălbenuş de ou lichid contaminat cu un pesticid periculos (substanță chimică cu toxicitate mare folosită în agricultură pentru distrugerea dăunătorilor) a fost descoperită de inspectorii sanitari într-un depozit din Timiş. E vorba de substanța care a pus pe jar autorităţile din toată Europa. Descoperită deja în loturi de ouă în magazinele din Germania şi Belgia, ea poate provoca tulburări neurologice şi vărsături.

Lotul provenea de la un furnizor din Germania şi urmează să fie distrus. Produsele, puse sub sechestru de inspectorii DSV Timiş, conţineau insecticidul Fipronil, care a pus deja pe jar, autorităţile din toată Europa.

„Este vorba doar de gălbenuş de ou lichid destinat procesării. Este foarte important să precizăm că nu au ajuns în comerţ aceste produse. Toate cele 1.000 de kilograme au fost identificate, sechestrate şi urmează a fi neutralizate prin incinerare. (...) Un agent economic din România le-a importat din Germania. Controale se fac randomizat în toată ţara în acest moment”, a declarat la Digi24 Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.

Substanţa Fipronil, care a fost identificată în loturi de ouă descoperite în opt state europene, poate provoca tulburări neurologice şi vărsături.  Toate lanţurile de magazine s-au aprovizionat cu ouă provenite de la ferme din Olanda. Aici a fost folosit un insecticid interzis în fermele de păsări din Uniunea Europeană.

România importă ouă în principal din Bulgaria şi Polonia. 

 

Conform ANSVSA, Comisia Europeană a transmis tuturor statelor membre următoarea recomandare: „Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate".

„Între ANSVSA şi reprezentaţii asociaţiilor crescătorilor de păsări din ţara noastră, există un permanent schimb de informaţii privind evoluţia, la nivel european, a situaţiei ouălor contaminate cu Fipronil”, dă asigurăriANSVSA, menţionând că face deja activităţi de control în fermele avicole.

ANSVSA mai spune că monitorizează atent această situaţie şi va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil.

Între timp, s-a anunțat că 20 de tone de ouă contaminate cu fipronil au fost vândute în Danemarca, potrivit unui oficial de la Copenhaga. Danemarca devine a noua ţară care anunţă această problemă, după Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Luxemburg şi Franţa. 

În Belgia şi Olanda au avut loc, joi, mai multe percheziţii. Doi suspecţi au fost arestaţi în Olanda. E vorba despre doi directori ai companiei care a folosit, probabil, produsul în fermele avicole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri