Sari la conținut

Seria scumpirilor continuă. Următoarea pe listă este pâinea

După carnea de porc, şi pâinea se scumpeşte. Preţurile vor creşte cu până la 10%, spun reprezentanţii patronatului din domeniu, din cauza costurilor de producţie mai mari.

Grâul costă deja mai mult de la 1 martie, salariul minim a crescut de la 1 februarie, iar facturile la utilităţi sunt mai mari decât anul trecut. Unele fabrici de pâine au scumpit deja produsele. Cea mai ieftină pâine costă astfel 80 de bani, faţă de 70 de bani anterior.

În ultimii ani, românii au redus consumul de pâine, dar tot depăşesc media europeană. O persoană din România mănâncă în jur de 96 de kilograme de pâine pe an, cu 14 kilograme mai mult decât europenii.

„Această creştere nu are o influenţă foarte mare în buzunarul consumatorului, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem, toată lumea, că, dacă vrem să mâncăm o pâine bună, trebuie să şi plătim. Şi atunci noi trebuie să ne scoatem costurile de producţie,” spune Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Un alt efect ar putea fi creşterea evaziunii. E un domeniu extrem de concurenţial, în care există foarte mulţi jucători mici, care pot trece la munca la negru, cu riscuri asumate. În acest sector se făcuse puţină lumină prin introducerea TVA-ului de 9% în toamna lui 2014. A fost programul pilot al reducerii de taxe. Şi s-au văzut rezultate. Însă apariţia unor costuri suplimentare poate intoarce vechea situatie.