Petre Daea: „Tuta absoluta a fost, este și va fi”

Data publicării:
petre daea_govro

"Tuta absoluta" este o boală specifică care se poate ţine sub control şi de aceea nu trebuie să creăm o imagine că România este un cuibar de boli, a afirmat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat dacă au fost luate măsuri pentru combaterea „moliei tomatelor”, care afectează culturile de legume, scrie Agerpres

"Tuta absoluta" a fost, este şi va fi. Este o boală specifică care se poate ţine sub control, nu ne mai ferim acum şi de "tuta absoluta" şi le luăm pe toate la rând, în aşa fel încât să creăm o imagine că aici în România este cuibar de boli. Eu aş vrea să vă spun un lucru foarte clar şi se poate documenta istoriceşte: România nu a dat boli nimănui de-a lungul istoriei, din nefericire a primit", a răspuns ministrul Agriculturii.

Cercetătorul Costel Vânătoru de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a semnalat că anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit "tuta absoluta".

Vânătoru susţine că "tuta absoluta este un fel de pestă porcină la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales în spaţiile protejate şi conduce la compromiterea totală a culturilor, în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze".

"Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante", a precizat cercetătorul.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a anunţat miercuri, la Buzău, că dăunătorul tuta absoluta, care afectează culturile de legume, îşi face simţită prezenţa în trei judeţe şi le-a cerut legumicultorilor să aplice procedura curativă de combatere, pentru că altfel există riscul ca acest dăunător sau bolile respective să se extindă peste tot, în toate culturile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri