Prețul cărnii de porc, mai mare decât anul trecut

Data publicării:
Farmers Group Calls For Higher Meat Prices
Foto: Gulliver/GettyImages

Preţul cărnii de porc înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie la poarta fermelor din România a crescut faţă de anul trecut, însă majorarea preţurilor a fost temperată de concurenţa provenită din partea importurilor ieftine din ţări precum Germania, Spania sau Danemarca, spun specialiştii consultaţi de News.ro.

Farmers Group Calls For Higher Meat Prices
Foto: Gulliver/GettyImages

La sfâşitul lunii noiembrie, preţul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCP), Ioan Ladoşi, acest preţ este mai mare faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, dar mai mic faţă de preţurile solicitate de fermierii români în perioada mai-octombrie 2016.

În ultimele săptămâni, preţul oferit de abatoare a coborât, pe fondul reducerii preţului cărnii de porc din Germania, care stabileşte referinţa de preţ şi pentru România. 

Potrivit estimărilor realizate de producătorii de carne de porc, în decembrie, fermele comerciale din România vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Producătorii români se aşteaptă ca produsele provenite din import să aibă o cotă mai mare în acest an.

„Din datele statistice oficiale rezultă că în 2015 au intrat în România peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne aşteptăm ca în acest an această cifră să fie depăşită, pe fondul creşterii consumului şi, din păcate, a stagnării producţiei interne”, a subliniat Ladoşi.

Marii retaileri de pe piaţa românească susţin că achiziţionează carnea de porc preponderent din România şi apelează la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale. 

Potrivit Monitorului Preţurilor, administrat de Consiliul Concurenţei, preţul pulpei de porc fără os porneşte de la 12 lei kilogram, însă există diferenţe mari în funcţie de sortiment.

Autorităţile dau asigurări că, în ultimii ani, a crescut siguranţa legată de carnea de porc produsă în România, ca urmare a presiunii pieţei şi a reducerii ponderii micilor producători, slab controlaţi de către autorităţile sanitare.

„Dacă acum câţiva ani aveam 4 milioane de porci în gospodăria populaţiei şi 2-3 milioane de porci în fermele comerciale, în prezent situaţia s-a schimbat complet. Avem 4 milioane de porci în fermele comerciale şi circa 2 milioane de porci în gospodăria populaţiei. Pentru că ştim bine că riscul cel mai mare este legat de porcii din acele mici gospodării familiale care pun pe piaţă 100-200 de porci pe an şi de multe ori nu ştiu nici măcar ce legislaţie trebuie să respecte vis-à-vis de biosecuritatea în ferme”, a spus ministrul Agriculturii, într-un interviu acordat News.ro săptămâna trecută. 

Abatoarele nu au dreptul să primească animale fără avize medicale, de aceea porcii care vin pe o filieră care respectă legislaţia europeană nu prezintă niciun fel de pericol, susţine ministrul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri