Producție mare de pepeni, profit mic pentru producătorii din Dăbuleni

Data actualizării: Data publicării:
dabuleni

Culturile de pepeni au fost anul acesta o pierdere de timp şi bani, se plâng fermierii. Chiar dacă au avut culturi bogate, prețul a fost cel mai mic din ultimii ani. Cu doar 20 de bani s-a vândut un kilogram de lubeniță. Fermierii nu au ajuns nici anul acesta cu fructele în supermarket pentru că nu sunt organizați și nu au unde să își depoziteze fructele.

În Dăbuleni, puţini sunt cei care mai vând lubeniţe la marginea parcelelor. Producătorii se plâng că deşi au fost un an bogat - cu pepeni mari şi gustoşi, afacerile lor au mers pe minus.

„-Prețurile, dezastru!

-Cu cât s-a vândut?

-20 de bani acum și la 15 bani, a început la 50 de bani și a rămas la 15 bani.”

-Să fie cineva să le achiziționeze la marketuri, dar nu se implică nimeni, guvernul nostru, aduc din Grecia în loc să aducem marfa autohtonă.”

Sorin Glăvan a pus lubeniță pe 3 hectare. Spune că preţurile mici i-au dat toate calculele peste cap.

Sorin Glăvan, producător: „Anul acesta a fost un an prost. Profitul, mai deloc, zero, 75% am lucrat în pierdere.”

Investiţía într-un hectar cu pepeni este de aproximativ 20.000 de lei, iar producția se ridică undeva la 50 de tone. Dacă fermierul va vinde producția cu un preț de 50 de bani pe kilogram va încasa undeva la 25.000 de lei.

Rămâne un profit de doar 5.000 de lei, din care un fermier trebuie să trăiască, dar şi să investească în următoarea cultură.

Și producătorii din Călărași au fost nevoiți să își vândă marfa pe nimic. Au preferat să dea toată producția samsarilor, decât să stea cu ea în pieţe.

Producător: „La București tot engros am dat, nu în piață. Acolo numai dacă dai bani.”

Producătorii nu au putut intra cu pepenii nici în supermarketuri.

Stelică Pârva, vicepreședintele Grupul de Producători Sărata: Ar fi aceste centre de desfacere, aceste centre de colectare. Fără aceste centre nu putem să ținem marfa. Dacă azi vin cu lubenița și nu am dat-o, mâine mă duc și o basculez pe câmp.”

În sudul județului Dolj sunt peste 500 de producători de pepeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri