După toate glumele cu prețul cireșelor, apar și cele cu căpșune. Cât vor costa anul acesta

Data actualizării: Data publicării:
capsuni

E recoltă record de căpșuni în acest an. De trei ori mai mare decât anul trecut, anunță producătorii din zona Halmeu, județul Satu Mare, unde plantațiile sunt pline de culegători. Există însă și un revers al medaliei: din cauza temperaturilor ridicate din ultimele săptămâni, fructele sunt mai mici. La fel și prețul lor, care s-a înjumătăţit pur și simplu peste noapte.

Csaba Kiss se ocupă de 15 ani de plantațiile de căpșuni. Pe cele aproape 8 hectare de teren a cultivat aproximativ 300 de mii de plante. Cea mai mare parte din producație pleacă la export, în Ungaria sau Polonia.

"Ce înseamnă asta?! Muncă, muncă. De la 5 dimineața până la 10 seara. Ce să însemne?! Și, să sperăm, la sfârșit profit", spune Csaba Kiss.

"Dacă anul trecut, producătorii nu au obținut mai mult de 8 tone/hectar, anul acesta cultura de căpșune depășește chiar și 25 de tone/hectar. Chiar și așa, producătorii spun că nu este neapărat un an bun", a remarcat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

"Din iarnă am trecut în vară, la 30 de grade de la -7 câte au fost la sfârțitul lui martie. Căpșunii sunt mai buni, mai frumoși, mai dulci datorită faptului că a fost soare mult, dar e secetă și seceta își face efectul, deci se coc căpșunii mărunți", explică producătorul

Pe marginea drumului dintre Satu Mare și Baia Mare, tarabele sunt pline. Dacă luni fructele se vindeau între 8 și 10 lei kilogramul, marţi prețul s-a înjumătățit.

"- Cum a fost anul ăsta?
- Slab, foarte slab.
- De ce?
- Că e prețul jos.
- Cu cât îi vindeți?
- 5 lei, 3 lei en-gros", spune un producător din Livada, judeţul Satu Mare.

"Foarte ieftin deja. A scăzut prețul enorm. Ieri 10, astăzi deja 5 lei", completează alt producător.

"- Sunt buni, să vedem, să îi gustăm. Încă nu i-am gustat.
- Ce ziceți de preț?
- E ok și prețul", consideră un client.

Conform datelor statistice, comuna Halmeu și localitățile învecinate asigură aproximativ 75% din producția de căpșuni ai României. Potrivit producătorilor, sezonul ar urma să se încheie în aproximativ 2 săptămâni.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri