Terenurile nelucrate, impozitate mai blând

Data publicării:
aD02ZThlM2U5YzQ2YjA1ZmYyNWE0Njk5OTAyMjk3MTJiMw==.thumb

Guvernul limitrează drastic capacitatea autorităților locale de a suprataxa terenurile agricole nelucrate mai mult de doi ani.

Românii care nu își lucrează terenul agricol mai mult de doi ani vor plăti, de regulă, mai puțin decât în prezent, după data de 1 septembrie 2017, moment la care intră în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal.

Actualele prevederi spun că un Consiliul Local poate majora cu 500% impozitul aplicat, dacă terenul stă nelucrat mai mult de doi ani.

În prezent pentru un hectar de teren agricol, arabil, se plătește o sumă cuprinsă între 42 și 50 de lei pe an la care se aplică niște coeficienți de corecție cuprinși între 0,9 și 2,6 în funcție de rangul localității și poziționarea terenului. Astfel impozitul pooate varia între 37 de lei și 130 de lei. Majorarea impozitului cu 500% l-ar crește la 185 – 650 lei pe hectar.

Noile prevederi stabilesc la cel mult 100 de lei suprataxa ce poate fi aplicată de către Consiliul Local pe hectarul de teren nelucrat. Aceasta face ca valoarea maximă a impozitului aplicat terenului lăsat în paragină timp de doi ani să ajungă la cel mult 230 de lei.

Totodată Guvernul propune scutirea de impozit a mijloacelor de transport agricol, utilizate efectiv pentru persoanele fizice care obțin venituri din activitatea agricolă și pentru persoanele juridice care au ca obiect de activitate agricultura și care au înregistrate în contabilitate venituri și cheltuieli din agricultură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri