VIDEO Pârloagele, adevărate mine de aur pentru energia termică. Cum arată cea mai mare plantație de plopi energetici din țară

Data publicării:
plopi energetici
Cum arată cea mai mare plantație de plopi energetici din țară. Foto: Captură video

Pe terenurile agricole abandonate din România poate crește viitoarea independență energetică. Sau o parte din ea. Pe astfel de terenuri pot fi plantați arbori energetici, în special plopi. Aceștia cresc foarte repede și sunt transformați în biomasă, pot fi folosiți apoi pentru încălzire. Prețul lor e mai mic decât al cărbunilor, iar companiile de termoficare nu plătesc certificate pentru poluare dacă îi folosesc.


Cea mai mare plantație de arbori energetici din țară se află la Giulvăz, în Timiș. Aceasta se întinde pe 2.000 de hectare.

Plopul energetic s-a aclimatizat perfect în România. Nu are nevoie nici de foarte multă apă și absoarbe pesticidele din sol astfel poate fi culivat efectiv oriunde.

Alexander Degianski, agricultor: În spate nu avem o pădure, avem o plantație, o cultură agricolă pe un teren agricol care valorifică cele mai degradate terenuri și aduce beneficii economice.

Plopii energetici se taie după 4 ani. Lemnul este tocat și transformat în biomasă, un combustibil ieftin și eficient.

Vestul țării a devenit principalul pol de creștere și dezvoltare a acestor arbori energetici.

Companiile de termoficare care folosesc astfel de combustibil nu plătesc certificate verzi pentru poluarea cu emisii de carbon.

Alexander Degianski, agricultor: Avem 2 milioane de hectare în România oficial care sunt supuse degradării sau neproductive. De pe aceste 2 milioane de hectare, din punct de vedere teoretic s-au putea asigura 30% din necesarul de energie al României.

Biomasa poate fi o soluție salvatoare și pentru consumatorii casnici. Facturile la încălzire pentru o casă de 100 de metri pătrați s-ar înjumătăți dacă aceasta ar fi folosită în loc de gaze, curent electric sau lemne.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri