Ajutoare de stat de 67 milioane de euro pentru companii din IT

Data publicării:
oameni la calculatoare

Ajutoarele de stat ajung la 11 companii mari din IT, majoritatea multinaţionale, care activează în domeniul telecomunicaţiilor, centre de relaţii cu clienţii sau al producţiei de software.

„Programul de ajutoare de stat poate fi accesat de orice companie, indiferent de mărime”, spune Florin Jianu, ministrul IMM-urilor.

În practică, însă, nu se întâmplă așa. Printre nume se află şi o companie fondată de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Unul dintre cele mai mari ajutoare, de peste 8 de milioane de euro, a primit-o un operator de telefonie mobilă. Lista ajutoarelor cuprinde companii mari, cu cifre de afaceri de milioane de euro, care au primit finanţări consistente. Toate aceste companii estimează ca vor avea costuri salariale de 150 milioane de euro în dezvoltarea acestor proiecte IT.

„Acest gen de politici sprijină nu doar companiile, ci în primul şi-n primul rând societatea românească”, a declarat premierul Victor Ponta.

Oamenii de afaceri spun, însă, că banii daţi de Guvern, proveniţi din taxe și impozite, ar fi trebuit sa fie împarţiţi și firmelor mici.

„E bine că dăm 66 de milioane de euro ajutor de stat pentru IT, dar parcă tot la fel de bine ar fi să fi dat 50 de milioane, să mai fi dat 16 milioane să facem şi pentru ceilalţi încă 14.000 de SRLD-uri”, consideră Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

În sectorul IT, rata şomajului este redusă, iar în marile oraşe firmele se plâng că le e greu să găsească programatori.

„În sectorul informatic, presiunea pe piaţa muncii este destul de ridicată. Am integrat atât recrutarea de ingineri care au deja experienţă, însă sunt integraţi inclusiv debutanţi”, spune Monica Jiman, director în cadrul unei firme de IT.

Salariile în domeniul IT sunt printre cele mai mai mari. Un începător porneşte cu 500 de euro, iar un director ajunge să câştige chiar și 6.000 de euro. În plus, din 2001, veniturile salariale din IT sunt scutite de impozitul de 16%.

„Este destul de grea o recrutare în domeniul IT. De aceea avem și salarii foarte mari, spune Andreea Păun”, specialistă în salarizare.

În prezent, în România lucrează 64.000 de specialişti în IT, potrivit estimărilor din domeniu, iar anual din universităţi ies 3.500 de absolvenţi cu pregătire în domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri