Sari la conținut

ANAF a cercetat doi ani veniturile nedeclarate a 10 dintre cei mai bogați români

Direcţia Fiscului care se ocupă special de românii cu averi mari verifică 336 de persoane. Inspectorii au stabilit că 10 dintre aceşti cei mai bogaţi români au obţinut în 2011 venituri de aproape 87 de milioane de lei care nu au fost declarate şi, deci, nici impozitate.

Din total, pentru 61 de milioane de lei a fost identificată sursa banilor. Au rămas 23,7 milioane de lei pentru care ANAF nu a stabilit de unde provin.

Inspectorii de la ANAF au calculat că, pentru cele 87 de milioane de lei venituri nedeclarate, cei zece români trebuie să plătească impozite şi penalităţi în valoare de peste 16 milioane de lei.

Ca să ajungă la acest rezultat, inspectorii Fiscului au analizat în ultimii doi ani 480 de conturi bancare şi au controlat 120 de firme. Specialiştii fiscali explică de ce verificările Fiscului au durat atât de mult.

E mult prea multă muncă să-şi facă baze de date în momentul de faţă şi să identifice, să caute acul în carul cu fân, în condiţiile în care ei trebuie să-şi facă o bază informaţională, era mult mai eficient când s-a introdus această măsură să se introducă şi o declaraţie iniţială de patrimoniu, ca să ştii de unde pleci”, a spus Gabriel Biriş, specialist fiscal.

ANAF a făcut sesizări la Parchet pentru o parte din sumele care nu au putut fi justificate de cei verificaţi.   

Pe aceeași temă