ANAF modifică amenzile pentru diferențe de bani în casa de marcat

Data publicării:
casa-de-marcat-1

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează sancţiunile pe care le aplică inspectorii ANAF atunci când constată diferenţe între sumele existente la un operator economic şi cele înregistrate în casa de marcat a acestuia.

Dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până 3% inclusiv, dar nu mai mult de 300 lei inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează doar cu avertisment.

Pentru diferenţe peste 3%, dar până în 300 lei, se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

În cazul unei diferenţe între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi 15.000 lei,

Dacă diferenţa este între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda va fi între 15.000 lei şi 20.000 lei şi se va suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de doi ani, indiferent pentru care dintre situaţii s-a constatat prima abatere.

Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar sub 3% inclusiv, amenda este între 20.000 lei şi 25.000 lei, fără aplicarea suspendării activităţii, iar dacă diferenţa depăşeşte 1.000 lei şi peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, sancţiunea este între 20.000 şi 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii, de la a doua abatere într-un interval de 2 ani.

Ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, a anunţat, miercuri, că operatorii economici au posibilitatea achitării amenzii şi a unei sume egale cu de zece ori suma amenzii aplicate pentru ca sancţiunea suspendării activităţii să înceteze la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

Ordonanţa prevede şi o sancţiune corelativă pentru nerespectarea obligaţiei angajaţilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amendă contravenţională între 1.000-1.500 lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali. Modelul, conţinutul registrului de bani personali precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.

La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri