Analiști Erste: Riscurile politice pentru România sunt în interiorul USL, nu în relaţia cu Băsescu

Data publicării:
erste 20group 20isi 20majoreaza 20participatia 20la 20bcr 20la 209327-42394

Stabilitatea politică este esenţială, având în vedere dificulăţile pe care le va întâmpina noul guvern pe termen scurt şi lung. Executivul va putea implementa un program solid de guvernare, susţinut de majoritatea obţinută în alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, se arată într-un raport al grupului bancar austriac.

„În pofida coabitării dificile dintre preşedintele Băsescu şi coaliţia de guvernare, nu vedem riscuri politice majore pe această parte. Mai degrabă un conflict între socialiştii şi liberalii care fromează alianţa USL va reprezenta, în opinia noastră, o ameninţare reală la adresa stabilităţii politice a ţării în următorii patru ani”, notează analiştii Erste, citați de MEDIAFAX.

Banca austriacă estimează pentru anul în curs o creştere economică sub potenţial pentru România, de 1,1%, puternic influenţată de evoluţia din zona euro, destinaţia a 55% din exporturile ţării. Întrucât livrările externe reprezintă circa 30% din PIB, România este expusă faţă de exporturi mai puţin comparativ cu alte state similare din Europa Centrală şi de Est. În acelaşi timp, cererea internă reprezintă un important motor de creştere, iar consumul populaţiei este în urcare uşoară.

Datoriile ajunse la maturitate, mai ales către FMI, şi aşteptările pentru o reducere a rezervelor valutare vor pune presiune pe leu, deprecierea putând fi influenţată de îmbunătăţirea atragerii de fonduri europene şi de investiţiile străine directe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri