Analiști: Euro va ajunge la 4,76 de lei la finalul anului 2018

Data publicării:
curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
Foto: Shutterstock

Analiştii financiari se aşteaptă ca până la finalul anului euro să sară de pragul de 4 lei şi 76 de bani. Pe de altă parte, de pe plan extern vin informații îngrijorătoare cu privire la economia României.

curs euro leu bani lei bancnote_shutterstock_783456736
Foto: Shutterstock

Încrederea analiştilor financiari în economie a crescut în prima lună a acestui an. Chiar şi aşa, specialiştii CFA România estimează, pentru perioada imediat următoare, deprecierea leului, inflaţie şi dobânzi mai mari.

Astfel, în următoarele şase luni se aşteaptă ca euro să depăşească la 4 lei şi 71 de bani, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4 lei 76 bani.

Analiştii financiari anticipează şi majorarea ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. Cât despre ROBOR la trei luni, cel de care depind, în general, ratele românilor, specialiştii estimează că va ajunge la 2,95% în următorul an.

Pe de altă parte, tot despre economia României, de pe plan extern vin informații îngrijorătoare. Într-un avertisment al agenţiei de rating Fitch se arată că noile măsuri de relaxare fiscală ar putea să amplifice dezechilibrele din economie şi să ducă la majorarea preţurilor.

Mai mult, ei subliniază că reducerea taxelor a făcut ca raportul dintre încasări şi Produsul Intern Brut să fie printre cel mai scăzut din Uniunea Europeană, ceea ce creşte riscul unui derapaj fiscal.

Analiştii Fitch au mai remarcat că politica Guvernului de reducere a taxelor, concomitent cu majorarea salariilor şi pensiilor, pare să continue şi după schimbarea premierului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri