Analiză BNR: Cum a evoluat România în ultimii 17 ani

Data actualizării: Data publicării:
Fabrica confectii Shutterstock

Decalajul economic al României față de țările UE s-a redus, dar raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat.

Decalajul economic al României față de țările din Uniunea Europeană s-a redus, însă raportul dintre venitul național brut și PIB s-a deteriorat, în ultimii 17 ani, reiese dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Florin Georgescu, informează Agerpres.ro.

'În ultimii 17 ani, în România, convergența în termenii PIB pe locuitor (PPS) a cumulat 33 puncte procentuale (de la 26% din media UE în anul 2000 la 59% din media UE în anul 2016), fiind a doua cea mai ridicată dintre fostele state comuniste după Lituania (+38 pp). Raportul dintre venitul național brut, care reprezintă valoarea adaugată obținută de români în țară și străinătate, și PIB, care exprimă valoarea adăugată brută obținută în țară de români și străini, a scăzut cu 1,8 puncte procentuale (pp), de la 99,3% în anul 2000, la 97,5% în anul 2016', se arată în document.

Potrivit acestuia, evoluția este similară cu cea a Lituaniei (-1,7 pp) și Poloniei (-2,6 pp), dar mai slabă decât a Ungariei (+2,8 pp).

Venitul național brut este egal cu produsul intern brut diminuat cu veniturile primare vărsate de unităţile rezidente către unităţile nerezidente şi mărit cu veniturile primare primite de la restul lumii de către unităţile rezidente. Mai clar este PIB din care se scade fluxul net de venituri al firmelor străine prezent în România de la firmele mamă.

'Totuși, progresul consistent înregistrat pe linia volumului activității economice a fost caracterizat de un grad relativ modest de incluziune. Convergența reală s-a reflectat doar marginal în creșterea numărului de angajați și parțial în câștiguri de putere de cumpărare a acestora. Numărul salariaților a crescut, între anul 2000 și anul 2016, cu numai 2,2% (+100 mii persoane), de la 4,6 milioane persoane la 4,7 milioane persoane. Puterea de cumpărare a salariaților a sporit cu 20 pp (de la 22% în anul 2000 la 42% în anul 2016), față de cele peste 30 pp adiționale în termenii volumului de activitate, în condițiile în care remunerarea forței de muncă a crescut de la 9% din media UE în anul 2000 la 22% din media UE în anul 2016 (+13 p.p.), iar nivelul prețurilor evoluat de la 40% din media UE în anul 2000 la 52% din media UE în anul 2016 (+12 p.p.)', menționează sursa citată.

În ceea ce privește evoluția puterii de cumpărare a salariaților, din perspectivă regională, a fost relativ similară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri