ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Cifrele nu justifică temerea britanicilor față de imigranții români

Data publicării:
28012013 20m 20uk 20bc-46326

Autorităţile din Regatul Unit pun la cale o campanie negativă prin care să îndepărteze potenţialii imigranţi din România şi Bulgaria. Mesajul este cât se poate de clar: locurile de muncă din Marea Britanie sunt puţine şi prost plătite.

Pe de altă parte, Traian Băsescu, preşedintele României, să asigurări că românii nu vor invada Marea Britanie.

„Eu garantez autorităţilor britanice şi tuturor celor care sunt îngrijoraţi că românii nu vor invada Marea Britanie, pentru că România e o ţară forte frumoasă”, a spus șeful statului.

De unde provine „grosul” imigranților

Britanicii îşi concentrează sentimentele antimigranţi asurpa unei categorii restrânse. Mai puţin de 15% din totalul rezidenţilor născuţi în afara Marii Britanii provin din ţările care au intrat în Uniune după 2004. Cei mai mulţi străini care sosesc în Regat vin din Asia şi Africa. Astfel, 35% din totalul străinilor provin din Orientul Mijlociu și Asia, iar 17,5% din Africa.

Cu alte cuvinte, imigranții din fostele colonii ale Regatului Unit formează grosul imigranților și nu est-europenii.

Fobia este alimentată şi istoria de după 2004, anul în care opt ţări estice au intrat în Uniunea Europeană. Anual, între 2004 și 2010, aproximativ 170.000 de emigranți din noile state membre, în special polonezi au venit în Marea Britanie. Dar atunci era vorba de multe ţări, opt a căror populaţia o depăşea pe cea a României şi Bulgariei de câteva ori.

Cercetările mai arată că în 2009 au fost mai mulți cetățeni polonezi, cehi sau lituanieni care au plecat din Marea Britanie decât cei care au venit. Motivul plecării a fost, de cele mai multe ori, restrângerea locurilor de muncă pe fondul crizei economice.

Oficial, 10.000 de români s-au mutat în Marea Britanie

Deocamdată, nu există estimări privind numărul de români și bulgari care ar putea pleca la muncă în Marea Britanie după 2014. Unele organizații susțin că ar fi vorba despre 50.000 de români și bulgari, în fiecare an. Ambasada română de acolo vorbește de un număr mult mai mic, de 10.000 de persoane.

Interesantă este și evoluția imigrației din zona euro în raport cu imigrația totală din Uniunea Europeană. Înainte de 2004, numărul imigranților din zona euro era de circa 130.000 de persoane. Ulterior, numărul acesta a crescut vertiginos, atingând un vârf de aproape 200.000 de persoane în 2008, ca mai apoi să scadă în 2011 la 175.000.

Câți tineri români merg la studii în Regat

Un impact important asupra evoluției numărului de imigranți l-au avut și studenții. În 2006, înainte de aderarea României, numărul imigranților sosiți în Regatul Unit la studii era de aproximativ 150.000 ca, patru ani mai târziu, acesta să treacă de 230.000. Iar aceşti tineri de fapt aduc bani în economia britanică prin taxele de şcolarizare plătite.

În 2011, procentul locuitorilor Regatului care s-au născut peste granițe a fost de peste 7,5 milioane, adică 12% din totalul populației. În același an, migrația netă din Uniunea Europeană a fost de 82.000, incluzând 8.000 de persoane din România și Bulgaria, potrivit Biroului Național de Statistică din Regatul Unit.

Un sondaj din 2011 arată că majoritatea covârșitoare a britanicilor, peste 90%, considera că Regatul este „plin-ochi” și că nu mai este loc de imigranți. Îngrijorările britanicilor față de imigranții români și bulgari este recunoscută și la nivel oficial. Numai că ea nu este susținută de cifre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri