ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Companiile petroliere strâng cureaua

Data publicării:
Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes-1

În faţa prăbuşirii preţului, industria petrolului îşi reduce drastic investiţiile. Tăiate de pe listă sunt şi aproape 30 de proiecte uriaşe ale unor nume mari precum Shell, BP sau Statoil. Primele care pică sunt proiectele scumpe, neviabile la actualele cotaţii. Industria se curăţă singură de cei necompetitivi, dar în urmă rămân multe victime. Mii de oameni şi-au pierdut slujbele odată cu restrângerea sectorului, dar poate că marea problemă nu e că industria bate în retragere, ci că înainte se umflase artificial.

În Statele Unite, banii foarte ieftini au umflat industria petrolului de şist. Numărul sondelor de extracţie a crescut exploziv până anul trecut, după care brusc a scăzut înapoi la nivelul din 2011.

Bancherii de la Goldman Sachs cred că suta de miliarde de dolari în cheltuieli anulate nu e decât începutul. Aceştia au identificat mai bine de 60 de proiecte petroliere programate să înceapă curând, care nu sunt viabile la un preţ de 60 de dolari pe baril. Ele pun sub semnul întrebării investiţii de câteva sute de miliarde de dolari, dar totodată indică spre o scumpire a ţiţeiului în viitor.

Preţurile mici de astăzi descurajează investiţiile şi reduc producţia pe termen lung. Potrivit celor de la Morgan Stanley, cu cât cotaţiile vor sta jos mai mult timp, cu atât cresc şansele ca petrolul să se scumpească mai tare în viitor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri