ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Holcim nu mai vrea fuziune cu Lafarge, ci preluare 

Data publicării:
betoniere

  

După opt luni de la începerea fuziunii, înțelegerea dintre Holcim și Lafarge se proptește în zid. Board-ul directorilor Holcim a decis să nu accepte termenii conveniți. S-au înțeles să fuzioneze prin schimb de acțiuni la un raport unu la unu, o acțiune a Lafarge sau Holcim pentru o acțiune în gigantul nou format, astfel încât acționarii ambelor companii să aibă o pondere egală.

Cei de la Holcim însă au ajuns la concluzia că ar trebui să aibă mai mult control, așa că au propus o rată de schimb care să le asigure o participație mai mare. Motivul ar fi performanța slabă a partenerilor de la Lafarge.

Potrivit Wall Street Journal, în board-ul Holcim au fost criticate rezultatele celor de la Lafarge și evoluția mai slabă a valorii acțiunilor.

LafargeHolcim trebuia să fie o fuziune între egali, dar în această formă înțelegerea a picat. Totuși, reprezentanții Lafarge au declarat că sunt deschiși să negocieze. Discută orice, cu o singură excepție: rata de schimb la care se va face fuziunea. Exact ce dorește Holcim.

Directorul general al Lafarge trebuia să fie la conducerea companiei născute în urma fuziunii, dar Holcim nu mai e de acord. Pe lângă participația majoritară, vrea ca gigantul să fie condus nu de șeful Lafarge, ci de un manager din exterior. Lafarge însă consideră că nu ar mai fi o fuziune, ci o preluare, spun surse din companie, citate de Financial Times.

Planul era ca la începutul acestui an fuziunea să fie „cimentată”.

Împreună, Lafarge și Holcim au vânzări anuale de peste 44 de miliarde de dolari, însă acaparează o bucată prea mare din piață și au fost forțate să vândă active de minim 5 miliarde de euro pentru a obține aprobarea fuziunii.

Înainte ca înțelegerea să pice, cele două companii se înțeleseseră și asupra fabricilor care trebuie vândute pentru a nu avea probleme de concurență.

Lafarge a decis să renunțe la toate operațiunile din România și Germania, iar Holcim să plece din Ungaria și Serbia.

Deși fuziunea rămâne în aer, Lafarge și Holcim au bătut deja palma cu irlandezii de la CRH pentru vânzarea mai multor fabrici, inclusiv din România, pentru 6,5 miliarde de euro. La noi în țară, Lafarge s-a înțeles cu irlandezii să le vândă cele două fabrici de ciment, de la Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare de la Târgu-Jiu și mai multe stații de betoane și agregate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri