ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Leul, în jungla valutară

Data publicării:
leul

A intervenit indirect, prin intermediul băncilor comerciale. A fost un fel de urecheală, de genul „lăsați-o mai ușor”. În general, când vrea să dea un semnal, BNR intervine direct, dar se întâmplă rar acest lucru. Din ce se pare, nu a fost un eveniment unic în regiune, se pare că și Banca Ungariei a făcut ceva similar. Acolo e nevoie și mai mare de vești liniștitoare, cu toate inundațiile. După intervenția BNR, euro s-a mai calmat un pic. Dar cursul nu s-a întors. Era într-o bandă îngustă, în jurul lui 4,55, ceea ce arată că erau tot cumpărări de valută pentru ieșiri din piață. Căci de la asta ni se trage.

Avem de-a face cu o rebalansare a portofoliilor investitorilor străini după anunțul Băncii Central a SUA că banii vor deveni mai scumpi în Statele Unite”, explică analistul Florin Cîțu.

„Iar în jur, în regiunea noastră, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia o să vedeți că toate valutele din zonă au o mișcare relativ similară. Asta înseamnă că în zonă sunt regrupări privind intrările și ieșirile de valută”, a declarat pentru Digi24 și Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Citiți și: Leul a ajuns la cel mai slab curs din ultimele opt luni

De ce și-a mai revenit leul pe final

Ca urmare, după-amiază dracul nu a mai fost atât de negru. De fapt, adevărata revenire a cursului s-a produs după câteva date despre piața muncii din America. Noile slujbe create de piața din State, așa-numitul payroll american, au crescut binișor, semn că economia americană revine pe șine, dar partea bună este că nu e o revenire accelerată. Este partea bună pentru noi. Toate ieșirile au fost generate de teama că Rezerva Federală americană va mai încetini tiparnița de bani. Economia americana își revine, asta e sigur, însă conteaza ritmul. Și în funcție de ritm se va face și restrângerea de dolari. Ei, chiar dacă s-au creat noi joburi în America, nu sunt suficiente față de planurile Rezervei Federale. Unii oficiali ai FED spuneau că doar după ce date vor arăta constant 200.000 de noi locuri de muncă lunar, atunci va începe Rezerva Federală să restrângă banii. Și cum în mai economia a adus 175.000, ținta e mai departe. Deci restângerile de bani ale FED vor fi încetinite. Și asta e de bine pentru noi. Pe această veste am avut revenirea la 4,51 de lei.

Ce-l așteaptă pe leu

Un moment important în evoluția cursului va fi, luni, la licitația de împrumuturi către bănci a BNR. Prin limitarea împrumuturilor a mișcat cursul anul trecut. Să vedem ce va face luni. Astăzi, a intervenit pe piața valutară prin vânzare de euro. Și a luat din piață lei. Aceasta este problema. Deși am avut ieșiri ale străinilor, care au vândut lei, totuși, în piața monetară dobânzile au urcat, la o săptămână, cu aproape un punct procentual doar de ieri pe azi. Cei care au lei, stau pe bani. Și dacă BNR ar vinde valuta și ar lua lei, ar înrăutăți situația. Iar printre cei care vor plăti vor fi cei de la Finanțe, care trebuie să se împrumute în această lună aproape 3 miliarde de lei. Au luat deja vreo 500 de milioane, dar vor avea nevoie de bani, căci scadențele de titluri de stat sunt mici in iunie. Și deja dobânzile pentru stat sunt în creștere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri