Analiză Business Club. Nivelul investițiilor străine a crescut, însă calitatea lor lasă de dorit

Data publicării:
investitii bc

Începutul de an a fost slab, cu sub sub 50 de milioane de euro pe lună, un minim din aprilie. Însă în noiembrie e un vârf de peste 500 de milioane de euro.

Calitatea este însă o altă poveste. Doar un miliard reprezintă credite intragrup, adică bani transmişi de grupurile-mamă "fiicelor" din România şi 1,34 de miliarde de euro, bani veniţi pentru majorări de capital care în cea mai mare parte înseamă acoperiri de pierderi.

În cea mai mare parte sunt bani direcţionaţi către bănci. Au fost controale la bănci prin vară, toamnă şi BNR a forţat unele dintre ele să-şi scoată „gunoiul de sub preş” şi să-l recunoască.

Investiţiile arată care sunt intrările, dar și ieşirile. Oficial, în 2012 şi până în august 2013 au ieşit din ţară cinci miliarde de euro din bănci. E aşa-numita dezintermediere. Dacă se adună investiţiile străine directe din aceeaşi perioadă se ajunge la puţin peste 2,5 miliarde de euro, adică jumăate din banii care au ieşit. Deci balanța nu arată atât de bine.

Însă trebuie reţinut ritmul din ultimele luni. Arată un trend care va continua cel mai probabil în 2014.

Nu trebuie uitate vorbele guvernatorului Mugur Isărescu care atunci când s-a referit la curs, deşi a dat semnalul că se poate deprecia totuşi, a spus că vor fi şi date în favoarea leului, iar printre ele a enumerat investiţiile străine în creştere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri