Analiză Business Club. Rafinăriile cumpărate de ruși în Europa, amenințare pentru securitatea energetică

Data publicării:
icon gaze

Strategia Rusiei de a cumpăra rafinării în Europa ar putea compromite securitatea energetică a Europei, recunosc liderii de la Bruxelles într-un raport care încă nu a fost făcut public, potrivit Euractiv.

Marile companii petroliere din Rusia şi-au ţintit bine achiziţiile şi au ajuns acum să aibă instalaţii de prelucrare a ţiţeiului peste tot în Europa. Lukoil are rafinării în Italia, Olanda, Bulgaria şi România. Rafinăria Petrotel a intrat în curtea ruşilor încă 1998. Alţi doi giganţi ruşi ai petrolului au preluat instalaţii de rafinare în Europa. Gazprom Neft a cumpărat în Serbia. Iar Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, are 20 la sută din rafinăria italiană Saras, controlată de familia Moratti, patroana de la Inter Milano.

Același gigant rus controlează și o rafinărie uriașă la Gelsenkirchen, în Germania.

Rușii au făcut achiziții pentru a avea un control în anumite piețe. Preţul mare al petrolului care a făcut ca multe rafinării occidentale să fie neprofitabile. În Europa, nicio unitate nu este profitabilă sau, în cel mai bun caz generează câştiguri foarte mici. Dar e o etapă esențială în furnizarea de carburanți. Cel mai bine funcționază integrat în mari grupuri, care se ocupă de tot, de la extracție până la vanzarea cu amănuntul.

Rusia nu are capacităţi suficiente pentru a rafina tot petrolul pe care îl extrage și îl procesează în piețele de desfacere. Iar pe drum capătă și control asupra unor resurse esențiale pentru economie.

Cum timpul nu mai poate fi dat înapoi, liderii europeni se gândesc acum cum ar putea să îmbunătăţească securitatea energetică a Europei în condiţiile în care dependenţa unor state de resursele energetice rusești este foarte mare. Importurile de gaze ruseşti şi petrol acoperă aproape 30 la sută din consumul total al Europei.

În acest moment se caută măsuri de apărare care ar fi fost bine să existe deja. Adminisțratia americană are regule clare. Poate bloca tranzacții considerate periculoase pentru securitatea națională și au fost cazuri în care tranzacții cu grupuri chineze nu au primit aprobarea. Față de Rusia, Europa nu a prea a avut rețineri de acest fel. Doar Marea Britanie a interzis intrarea Gazprom în distribuția națională de gaze. În rest, s-a mers pe parteneriate care acum se dovedesc periculoase. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri