ANALIZĂ BUSINESS CLUB. S-a terminat criza zonei euro?

Data publicării:
30012013 20business 20criza 20euro-46748

Ţările periferice ale zonei eurosuntîncă răvăşiţe de proteste zilnice, darastanu-i sperie peinvestitoriiprivaţi. Un raportalING, citat de Reuters,arătă că în ultimele trei luni ale anului trecut,circa93 de miliarde euro au fostpompaţi tocmai în ţările-problemă dinzonaeuro.

Investitoriiîşi întorcfaţa tocmai spre ţările pe care le-au abandonat cu puţină vreme în urmă, în Portugalia, Irlandasauchiar Grecia. Cheia schimbării atitudiniiinvestitorilor:decizia Băncii Centrale Europene de a cumpăra nelimitatobligaţiuni alestatelorcu probleme.Eradeclaraţia de forţă în apărarea Euro care a schimbat totalperspectiva.

„Amputeasă asistăm în primele două luni ale anului acestalaîmbunătăţiri, dar este evident că atitudinileinvestitorilors-arputeadeterioradin nou, încăsuntprobleme cu Ciprul”, a declarat Martin Van Vliet, economist seniorlaING.

Pieţele financiare excelează înstări maniaco-depresive, se poate trece uşor delaeuforielapesimism, dar, cel puţinpentru moment, Ciprul se prezintăcaosituaţie gestionabilă pentru că e o economie mică.

O schimbare totală a atitudiniiinvestitorilorarputeasă ia ceva timp. Intrările de capital observatelafinalul lui 2012suntîncă doar o fracţiune din ieşirile de capital care au afectat în trecut apropiatstatemaipuţindezvoltate ale zonei euro.

„Credem că austeritateavafimaidegrabă un subiect de domeniul trecutului decât o ameninţare pentru viitor”, a spus Nick Parsons, directorlaBancăNaţională a Australiei.

Cu toate acestea, specialişţiisperăcaactualătendinţă să continue. Semnale bune vin şi din Germania, acolo unde sentimentulconsumatorilora crescut pentruprimadată în ultimele patru luni. Pentru moment,furtunadinzonaeuroparesă fi luat o pauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri