Angajaţii din Germania ai Amazon au protestat la sediul din Seattle al companiei împotriva condiţiilor de muncă

Data publicării:
amazon-store-front1

Protestul este unul simbolic, în faţa unei companii care are o relaţie extrem de complicată cu angajaţii săi. Cei de la Amazon au fost acuzaţi în repetate rânduri că îşi muncesc angajaţii până la epuizare. Volumul de muncă din depozitele Amazon din întreaga lume este foarte mare. Numai aşa compania poate funcţiona cu un număr destul de mic de angajaţi.

„Vrem ca Amazon să semneze un contract colectiv de muncă bazat pe legile din sectorul comerţului. Asta ar însemna că angajaţii nou intraţi în companie ar fi plătiţi cu 7.000 de euro pe an. Cerem de asemenea condiţii decente de muncă”, a declarat un lider sindical.

Condiţiile de muncă au fost dintotdeauna o problemă la Amazon, care a ajuns unul dintre cele mai mari magazine on-line din lume împingând la extrem eficienţa angajaţilor.

Luna trecută, o ancheta BBC la depozitul din Marea Britanie a arătat cum angajaţii sunt obligaţi să împingă ore în şir cărucioare grele printre rafturile cu mărfuri. De la un obiect la altul, angajaţii nu au voie să piardă mai mult de câteva zeci de secunde. Cei mai mulţi dintre ei nu reuşesc niciodată sa atingă ţintele care le sunt impuse la începutul programului.

Iar cei care ratează prea mult obiectivele sunt avertizaţi, apoi concediaţi. La fel cum sunt concediaţi şi cei care se învoiesc mai mult de trei zile.

De la difuzarea materialului BBC şi până acum este greu de crezut că Amazon a îmbunătăţit prea mult condiţiile de muncă. De altfel, compania susţine că pe mulţi dintre angajaţi munca solicitantă îi relaxează.

Totuşi, americanii caută o soluţie pentru aceste probleme fără să majoreze numărul de angajaţi. Amazon încearcă să înlocuiască angajaţii din depozite cu roboţi capabili să sorteze mărfurile şi să le trimită la punctele de livrare. Zilele trecute, magazinul a anunţat că testează un sistem de livrare de la depozit la client cu ajutorul unor drone.

Însă nici aceste soluţii nu ar scăpa compania de presiunile sindicatelor, care nu vor accepta ca angajaţii să fie înlocuiţi de maşinării. Aşa că Amazon va trebui să găsească până la urmă o soluţie prin care să combine forţa de muncă umană cu cea robotizată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri