Apar primele semne de dezghețare a relațiilor dintre jucătorii din energie și Guvern, după modificarea OUG 114

Data publicării:
gaze

"Liberalizarea prețului la gaze trebuie să fie însoțită de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Cea mai bună soluție pentru aceștia este să beneficieze de o schemă de ajutor separată, nu să fie protejați prin plafonarea prețului", a declarat marți Alexandru Maximescu, director pentru Afaceri Publice în cadrul OMV Petrom, la o conferință pe teme de taxare

Gas Dispute Threat To UK Power Supplies
 (Photo Illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Mesajul de azi al OMV pare să vină în contextul unui "dezgheț" al relațiilor dintre Guvern și piața de energie, după adoptarea OUG 19, prin care unele dintre prevederile controversate ale OUG 114 au fost relaxate. Maximescu a transmis tot astăzi că OMV Petrom apreciază dialogul deschis de Guvern în ultima lună, pe tema reglementării pieței energiei. ”Cred că piața din România nu este atât de matură pe cât ne-o dorim, dar se află pe un făgaș bun. Măsura de a reintroduce consumatorii industriali pe piața liberă este un pas în direcția bună”, a spus reprezentantul OMV Petrom. 

Compania estimează că taxarea suplimentară a producătorilor, rezultată prin ridicarea plafonării prețului gazelor pentru consumatorii industriali, va aduce la bugetul de stat aproximativ 1,6 miliarde de lei. Directorul pentru Afaceri Publice al Petrom a declarat că ”acești bani pot fi folosiți pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili. Sunt necesare investiții în rețele. Avem nevoie de stabilitate pentru a lua decizii referitoare la investiții. Consumatorul este primul care beneficiază de pe urma acestor investiții”. 

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a transmis un avertisment pentru România, prin vocea comisarului european pentru Energie şi Schimbări Climatice. Arias Miguel Canete atrage atenţia că piaţa energiei trebuie să fie liberă, aşa că preţurile nu pot fi reglementate, aşa cum a făcut guvernul României, prin intermediul Ordonanţei 114.

Doar în acest fel poate apărea concurenţa pe piaţa energiei şi, implicit, scăderea preţurilor. Comisarul a transmis mesajul la reuniunea miniştrilor de profil care a avut loc la Bucureşti. În România, nu a fost definit consumatorul vulnerabil. Iar ordonanţa 114 prevede prețuri reglementate pentru consumatorii casnici la energia electrică, chiar dacă piața era deja liberalizată

Arias Miguel Canete, comisarul European pentru Energie: „Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa! Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea să mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă, va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta e unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o”

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri