Apartamentele, investiții profitabile. Închirierea locuinței poate acoperi rata creditului și poate aduce profit

Data publicării:
apartamente-2

Elena Popa locuieşte în apartamentul părinţilor, dar a decis să îşi facă un credit pentru a-şi lua propria locuinţă. Nu vrea să se mute însă deocamdată singură.

„Mă gândesc să îmi achiziţionez un apartament cu două camere, să îl închiriez, astfel încât din chirie să îmi pot plăti rata şi să mai rămân şi cu câţiva bănuţi pentru modernizare şi pentru întreţinere şi altele”, spune femeia.

Momentul pentru o investiţie imobiliară este bun, spun analiştii. Preţurile apartamentelor au scăzut, la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar creditele pentru achiziţia de locuinţe au costuri mult reduse.

Astfel, rata la bancă pentru o garsonieră de 26.000 de euro, este de 120 de euro lunar, iar pentru un apartament de două camere, de 40.000 de euro, este aproape 200 de euro pe lună. Un cost mai mic, în medie cu câţiva zeci de euro, faţă de nivelul unei chirii plătite pentru aceleaşi suprafeţe.

„Cele mai căutate sunt două camere şi garsoniere şi sunt şi cu randamentele cele mai bune. Avem clienţi care au rata 150 de euro la garsonieră şi iau chirie 350”, spune Anca Bidian, directorul unei firme de brokeraj credite.

Nivelul chiriei pe care o poate cere proprietarul depinde foarte mult de zona în care se află imobilul şi de dotările locuinţei.

„Dacă de mobilă şi celelalte componente ale proprietăţii putem discuta, majoritatea caută bucătăriile utilate. De asemenea, ca şi la cel care cumpără o casă pentru a locui în ea, caută în apropiere de magazine, mijloace de transport în comun rapide, autobuz, troleibuz tramvai, acces, intersecţii, unde sunt foarte multe facilităţi pentru a se deplasa”, explică Adrian Pandelescu, director în cadrul unei agenţii imobiliare.

Comparativ cu perioada de început a crizei, anul 2008, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 41%. Pentru apartamentele noi, costurile au scăzut cu aproximativ 35%, şi totodată şi ratele la credite sunt mult mai mici. Chiriile au scăzut şi ele în ultimii cinci ani, dar au rămas oricum peste nivelul ratelor pentru credite.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri