Apetitul Chinei scumpeşte carnea. Cum pot ajunge banii din vânzarea porcilor româneşti în conturile statului asiatic

Data publicării:
porc-6

Deşi s-a vorbit mult despre vitele româneşti care vor pleca în China, carnea de porc ar putea fi cea cu adevărat profitabilă. Chinezii mănâncă din ce în ce mai mulţi porci, iar acest apetit în creştere ar putea urca preţurile în următorii ani. Sunt interesaţi şi de porcii din România, aşa că ar vrea să cumpere în jur de 3 milioane. Însă de multe ori importatorii chinezi nu se mulţumesc doar să colaboreze cu fermele străine, ci le cumpără, ca să le poată controla. În acest moment, cea mai mare fermă de porci din România este deja patronată de chinezi.


Îmbunătăţirea nivelului de trai a modificat meniul chinezilor din clasa de mijloc. Nu mănâncă neapărat mai mult, ci mănâncă mai gras. În prezent, chinezii consumă în medie cu 40% mai multe calorii faţă de anii 80. Acest surplus de calorii vine îndeosebi din consumul unor cantităţi mai mari de carne de porc şi lactate.

Consumul de carne de porc a sărit de 50 de milioane de tone pe an şi, până în 2022, fiecare cetăţean chinez va mânca - în medie - mai multă carne de porc decât un cetăţean al Uniunii Europene. Şi, chiar dacă în China există o tradiţie în creşterea porcilor, importurile de carne vor fi din ce în ce mai mari. La fel va creşte şi presiunea pe preţuri.

Se estimează, în consecinţă, că importurile chinezeşti vor scumpi carnea de porc cu 5% până la 8% în următorii ani, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OECD.

Acesta ar fi momentul ca România să înceapă aşadar să exporte porci. Chinezii s-au arătat deja interesaţi să cumpere 3 milioane de porci din ţara noastră. Teoretic, România are aceste animale.Anul trecut erau în România 4 milioane şi jumătate de porci, însă ei acoperă în mare parte doar piaţa internă. Prin urmare, România are nevoie de ferme mai mari ca să poată face faţă cererii din China.

Însă în acest moment, cea mai mare fermă românească este controlată de chinezi. Ferma Comtim din Timişoara este deţinută de americanii de la Smithfield, care anul trecut au fost preluaţi de un gigant agricol chinez. De altfel, prin intermediul Smithfield, chinezii deţin aproape un sfert din totalul porcilor crescuţi în fermele din România. Aşa că o parte din banii încasaţi de România din vânzarea de porci spre China ar putea ajunge până la urmă tot în conturile chinezilor.

Acesta este unul dintre motivele pentru care guvernul de la Beijing şi-a încurajat companiile de stat să achiziţioneze cât mai multe companii agricole şi alimentare occidentale.

Un alt motiv este dorinţa de a avea acces la tehnologii şi practici moderne de creştere a animalelor.

Pe de altă parte însă, impactul pe piaţa cerealelor s-ar putea să fie mai mic. China importă mult mai puţin grâu decât o făcea în urmă cu câteva decenii şi reuşeşte să acopere din producţia internă o parte importantă din consumul de orez. Doar în anii secetoşi piaţa cerealelor poate fi dată peste cap de cererea chinezească.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri