APIA: Fertilizarea terenurilor agricole se face incorect. Agricultorii aplică îngrăşăminte fără a cerceta nevoile pământului pe care îl cultivă

Data publicării:
AGRI

80% din parcelele agricole din România sunt la limita încărcăturii cu nitraţi, motiv pentru care agricultorii trebuie să testeze terenul pentru a determina cât şi când trebuie fertilizat, susţine directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Dorel Benu. Acest lucru se face prin cartarea agrochimică, studiu care stabileşte, printre altele, cantităţile de elemente nutritive existente în sol şi necesarul de substanţe chimice care trebuie aplicate.

Specialistul arată că oamenii aplică îngrăşăminte chimice fără să cerceteze ce nevoi are solul pe care cultivă cereale sau legume. De cele mai multe, agricultorii folosesc azotat.

Deşi cartarea costă doar 30 de lei pe hectar, fermierii nu mai apelează la specialişti şi ajung să distrugă pământul fertil. Dacă în 2009 fermierii din sudul ţării solicitau studii pentru o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare, în 2012, suprafaţa scăzuse la 1800 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri