Aplicația care monitorizează în timp real toate cheltuielile din bani publici

Data publicării:
dacian ciolos - gov.ro

Deocamdată, companiile de stat şi regiile autonome nu sunt incluse în acest program.

Ministerul Finanțelor va monitoriza cum sunt alocați banii publici, a anunțat la lansarea programului ministrul de Finanțe. 

Practic toate instituțiile din România vor trebui să încarce pe această platformă informațiile despre cheltuielile și veniturile pe care le au. O instituție publică este obligată să înscrie toate aceste date în sistem. În momentul în care vine să execute plăți, dacă acea cheltuială nu a fost înregistrată pe transparența bugetară, pur și simplu, trezoreria nu poate opera plata respectivă”, a declarat ministrul de Finanțe, Anca Dragu.

Legislaţia prevede şi sancţiuni în cazul în care instituţiile nu introduc datele în sistem. Astfel, persoanele cu atribuţii legate de corectitudinea datelor din insitituţiile publice riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, în caz de nereguli, şi de la 10.000 până la 30.000 de lei, în caz de refuz de a folosi noua aplicaţie şi de a înregistra datele solicitate, relatează News.ro.

Orice cetățean, orice firmă, contribuabil poate să știe modul cum sunt repartizate fondurile și cum se cheltuie de către o administrație publică centrală sau locală. Asta permite și transmiterea de informații referitoare la eficiența cheltuirii banului public, dar ar trebui să permită și înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție pentru că va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii sau cât costă o investiție sau alta”, a spus premierul Dacian Cioloș la lansarea aplicației.

Sistemul a fost realizat printr-un program cu fonduri europene, în valoare totală de 7,8 milioane de lei, sumă care include investiţia în serverele necesare sistemului informatic, potrivit managerului de proiect, Valentin Mavrodin.

Programul va fi extins treptat la nivel naţional, iar administratorii sistemului speră ca acesta să devină complet operaţional în 2017. După ce sistemul va deveni operaţional, toate instituţiile publice vor fi obligate să introducă, în timp real, orice cheltuială şi orice angajament în sistemul informatic, altfel riscă să aibă plăţile blocate.

În plus, în caz de erori, aplicaţia blochează automat plăţile. Dezvoltatorii aplicaţiei au realizat şi un program de formare în instituţiile publice, prin care utilizatorii sunt învăţaţi să folosească sistemul informatic.

Noul sistem va uşura mult activitatea Ministerului Finanţelor, dar şi a altor instituţii. Astfel, Curtea de Conturi va avea acces integral la sistem şi va putea verifica la distanţă, fără a mai fi nevoită să trimită echipe de control, aplicarea legii la cheltuielile publice efectuate de către instituţii.

Aplicaţia informatică dezvoltată de Ministerul Finanţelor va avea şi o parte publică, care va pune la dispoziţia jurnaliştilor şi altor persoane interesate date lunare privind cheltuielile din toate cele 13.700 de instituţii publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri