Asigurările s-ar putea scumpi din nou

Data publicării:
rca accident masina

Costul asigurărilor riscă să crească din nou, după ce luni Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit noi obligații pentru asiguratori, de data aceasta legate de fondul de rezoluție.

Pe lângă vechile obligații către Fondul de Garantare a Asiguraților, asiguratorii vor trebui să contribuie și la fondul de rezoluție, gestionat tot de FGA.

Potrivit normei ASF publicată în Monitorul Oficial, asiguratorii trebuie să verse lunar o cotă de contribuție de 0.4% în cazul asigurărilor generale și de 0,25% în cazul contribuțiilor la asigurări de viață. În forma inițială, respectiv proiectul de normă pulicat de ASF în decembrie 2015, cota de contribuție la asigurările generale urma să fie de 0,25%.

Cotele de contribuție se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe, până la momentul la care fondul de rezoluție atinge plafonul de 50 milioane lei, separat pe cele două categorii de asigurări.

Fondul de rezoluție pentru asiguratori este o entitate specializată în cadrul Fondului de Garantare, dedicată asiguratorilor care riscă să intre în dificultate, măsurile de rezoluție fiind necesare din perspectiva interesului public.

Asiguratorii mai plătesc și cote de contribuție către Fondul de garantare a asiguraţilor de către asigurători. Nivelul acestora este de 1% cotă de contribuţie pentru asigurările generale și 0,4% cotă de contribuţie pentru asigurările de viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri